Zbog blokade Jadranske magistrale policija saslušala Starčevića

Starčević tvrdi da su iz policije kazali da imaju zapisana 52 čovjeka i spisak svih vozila koja su 10. aprila blokirala kružni tok na magistrali
159 pregleda 5 komentar(a)
Blokada magistrale, Foto: Siniša Luković
Blokada magistrale, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.05.2016. 10:45h

Predsjednik Savjeta MZ Krtoli Ivan Starčević saslušan je u tivatskoj policiji zbog blokade saobraćaja na Jadranskoj magistrali, koju su Krtoljani sproveli prije mjesec i po dana.

Tada su protestovali zbog nezadovoljstva ignorantskim odnosom države na njihove zahtjeve u vezi sa slobodnim pristupom plaži Pržna - “Plavi horizont”.

Više od 200 mještana Krtola i Krašića 10. aprila oko podne je na četrdesetak minuta, samoinicijativno blokiralo saobraćaj na jednoj od najprometnijih raskrsnica u državi - kružnom toku na Jadranskoj magistrali između Tivta, Kotora i Budve.

Oni su na taj način izrazili revolt što predstavnici lokalne uprave Tivta i Vlade Crne Gore nijesu reagovali na više puta ponovljene zahtjeve mještana da se sastanu i riješe problem sa slobodnim pristupom javnosti najljepšoj plaži u Krtolima, a od koje indirektno živi veliki broj mještana koji se bave turizmom.

Krtoljani su došli do ugovora o tridesetogodišnjem zakupu te plaže koje je JP „Morsko dobro“ potpisalo sa kompanijom „Qatari Diar“, a koji Katarcima omogućava da zabrane pristup na minimum 70 odsto površine plaže Pržna svima, osim klijentima i gostima svog budućeg stambeno-turističkog naselja koji „Qatari Diar“ namjerava graditi u zaleđu jedne od najljepših uvala na Crnogorskom primorju.

Starčević koji je zajedno sa ostalim članovima MZ Krtoli bio na protestu, potvrdio je juče „Vijestima“ da je prije par dana, zbog toga saslušavan u tivatskoj policiji.

„Službenik policije me pozvao da dođem u stanicu da dam izjavu povodom, kako je on kazao, blokade saobraćaja 10. aprila. Kad sam došao tamo, predočio mi je da treba MZ Krtoli da preuzme ulogu da je bila organizator i da je 'sve podignuto na viši nivo i da mora da se procesuira'. Istakao da je prekršen Zakon o javnim okupljanjima po kome se protest mora prijaviti pet dana ranije, kao i da se ne smije blokirati magistrala”, kazao je Starčević.

Tvrdi da mu je naglašeno da to “mora” da ide kod sudije za prekršaje i da je “bolje tako nego da se procesuiraju 52 čovjeka koje oni imaju na spisku, sa spiskom svih vozila koja su bila tamo”.

“Pošto je na protestu bilo oko 200 ljudi, pitao sam ga da li su to 52 'naša', dok su onih 148 'njihovih'. Pa se malo zbunio, ali je na kraju ipak uzeo moju izjavu”, ispričao je juče “Vijestima” Starčević.

Njega je saslušavao inspektor Novak Ćeranić kome je Starčević ponovio genezu problema što traje još od kraja prošle godine i brojnih formalnih poziva mještana na sastanak upućenih sada već bivšem gradonačelniku Tivta Ivanu Novoselu (DPS) koje je on uporno izbjegavao još od 14. decembra.

MZ ide tamo gdje i svi Krtoljani

Predsjednik MZ Krtoli negirao je da je ta instuticija organizovala protest mještana, već da su se 10. aprila ujutro mještani okupili i sami predložili “da se krene na kružni tok, da se izađe iz auta i da se prelazi put na pješačkim prelazima, što nije nikakva blokada saobraćaja jer pješaci imaju pravo i prvenstvo prolaza da prelaze put na obilježenim pješačkim prelazima”.

On je kao glavnog krivca za sve što se dogodilo optužio bivšeg gradonačelnika Novosela “koji je izjavama o političkim i drugim manipulacijama, dodatno isprovocirao čitavu reakciju”.Starčević je policiji rekao da članovi savjeta MZ Krtoli “idu tamo gdje idu i svi Krtoljani” zbog čega su 10. aprila i oni bili na kotorskoj raskrsnici.

Bonus video: