Krši li Podgorica Zakon o spomenicima?

Omaž palim logorašima na Trgu golootočkih žrtava, uz podgoričku Autobusku stanicu, mora održavati Glavni grad
1074 pregleda 0 komentar(a)
Trg sa spomenikom tik uz Autobusku stanicu, Foto: Luka Zeković
Trg sa spomenikom tik uz Autobusku stanicu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.12.2018. 19:12h

Zakon o spomen-obilježjima Crne Gore ne predviđa da se poslovi održavanja mogu povjeriti privatniku, već je to nadležnost onoga ko ga je podigao.

To znači da spomenik na Trgu golootočkih žrtava, pored podgoričke Autobuske stanice, mora održavati Glavni grad, iako je ta parcela više decenija u privatnom vlasništvu. Iz Glavnog grada odbijaju da odgovore na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim spomenikom.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da se spomenik palim logorašima nalazi na privatnoj svojini “Intours”, a da je ta pacela založena kao garancija za kredit ove kompanije kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

To spomen-obilježje, kako je “Vijestima” potvrdio nekadašnji predsjednik Udruženja golootočkih žrtava i jedan od preživjelih logoraša Branko Ljumović, podignuto je Odlukom Skupštine Podgorice.

Trg i spomenik, kako je kazao Ljumović, održavaju se redovno. To zna, jer preživjeli logoraši ili porodice stradalih jednom godišnje, u maju, obilaze spomenik. Ako bi spomenik trebalo da se izmijeni, doradi, izmjesti, zamjeni ili ukloni onda bi postupak morao da bude isti kao i kod podizanja, odnosno trebalo bi između ostalog saglasnost Skupštine Glavnog grada.

Zakon je predvidio da ako je obveznik održavanja spomen-obilježja prestao da postoji ili ako iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da vrši održavanje spomen-obilježja, održavanje spomen-obilježja obezbjeđuje opština. Spomen-obilježje izgradnjom ili postavljanjem spomen-objekta može podići Crna Gora, opština, mjesna zajednica, vjerska zajednica i drugo pravno lice.

U slučaju promjene namjene prostora, u skladu sa prostornim ili urbanističkim planom, spomen-obilježje može se izmjestiti na odgovarajuću lokaciju. Izmjenu i doradu spomen-obilježja može, uz saglasnost autora umjetničkog i arhitektonskog rješenja, vršiti subjekat koji je podigao spomen-obilježje, odnosno opština ako je taj subjekat prestao da postoji.

Izmještanje spomen-obilježja na odgovarajuću lokaciju može vršiti organ lokalne uprave nadležan za poslove građevinarstva. Spomenik golootočanima postavljen je 1991. godine.

Prema katastarskim podacima hipoteku na to zemljište, zgradu i poslovne prostore IRF je stavio ove godine, a navodi se da “Intours” duguje 700 000 sa rokom otplate do 30. juna 2024. godine.

Na imovinu je stavljena zabrana otuđenja i opterećenja i izdavanju u zakup bez pisane saglasnosti IRF-a. Iz Glavnog grada “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje zbog čega nijesu izmjestili spomenik na neku drugu lokaciju, s obzirom na to da je parcela u rukama privatnika. Iz “Intours” nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je ugovorom o prodaji Autobuske stanice definisan način održavanja spomenika i trga i da li je bilo predlagano i od koga da se spomenik izmjesti na neku drugu lokaciju s obzirom na to da je to sada privatna imovina. Kompanija “Intours” kupila je Autobusku stanicu, koja je ranije bila državno vlasništvo, trg je zaključan, ali golootočani i njihovi potomci svake godine u maju podsjete se stradanja i tada im uprava otključa kapiju.

Bonus video: