Hvala onima sa punim novčanikom

Mještani kažu da su za izgradnju džamije prikupili 64.000 eura, ali da na objektu piše samo ime rožajskog raseljenika Dacića
226 pregleda 52 komentar(a)
Džamija selo Malindubrava, Foto: Bosnjaci.net
Džamija selo Malindubrava, Foto: Bosnjaci.net
Ažurirano: 31.05.2016. 06:07h

Dio mještana rožajskog sela Malindubrava optužio je reisa Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Rifata Fejzića da ih je obezvrijedio kao ljude i vjernike prilikom otvaranja džamije u tom mjestu.

Tvrde da su za izgradnju tog vjerskog objekta mještani i donatori iz inostranstva prikupili 64.000 eura, ali da je uprkos tome na džamiji istaknuto samo ime rožajskog raseljenika, biznismena u Njemačkoj Sadrije Saka Dacića.

"Džematlije (vjernici koji idu u džamiju) iz Malindubrave i okolnih sela, te naši prijatelji i rođaci iz inostranstva, izdvajajući ponekad i posljednji zalogaj, doprinijeli su izgradnji džamije, za koju smo na otvaranju saznali da će nositi ime Sadrije Saka Dacića. Sigurni smo da on ima najdeblji novčanik od svih nas i da je za njenu izgradnju uplatio više od nas, ali takav čin smatramo skandalom, jer ima nas koji preživljavamo od 100 eura mjesečno, a po 10 ili 20 smo izdvajali za taj vjerski objekat", piše u pismu koje su mještani Malindubrave uputili "Vijestima".

Oni su zamolili redakciju da im se ne objavljuju imena "zbog straha od odmazde od strane zvanicnika kojima Dacić može manipulisati debelim novčanikom".

"U izgradnju džamije je uloženo desetine krvavo odrađenih dnevnica. Zar je prilog Saka Dacića bitniji od 64.000 eura koje smo uložili... Znači li tabla na ulasku u džamiju - da je Sako Dacić zajedničko ime za sve donatore ili on jedan svjesno uzima hak ostalim donatorima... Ova džamija će, ne ukloni li se Sadrijino ime sa nje, postati simbol sramote i neljudskosti, otimanja tuđih zasluga, ako je to moguće oteti”, piše u pismu mještana.

Reis IZ Rifat Fejzić kazao je da nije tačno da se džamija zove po Daciću. On je rekao da je na tabli njegovo ime istaknuto jer je najveći donator.

"Iz tog razloga smo željeli da mu se zahvalimo i istaknemo njegovo ime. On je dao više novca od svih ostalih skupa i kada je ljudska dimenzija u pitanju, najzaslužniji je što su mještani dobili džamiju. O vjerskim zaslugama ne sudimo mi”, rekao je Fejzic.

On je zahvalnicu uručio Daciću i Šemsu Hotu koji je poklonio zemljište za izgradnju džamije, što je "bila ljudska obaveza".

"Dacić se prilikom ceremonije otvaranja zahvalio i drugim donatorima, čija će imena sa iznosom priloga biti istaknuta u knjizi koja će se posebno štampati. Na taj način apsolutno nijesmo obezvrijedili druge donatore koji su od svoje sirotinje izdvajali za džamiju. Čak, vjerujem da oni ne stoje iza tog pisma, već je riječ o iskonstruisanim pričama pristalica bivšeg muftije i predsjednika BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića", kazao je Fejzić.

Na brojeve poznate redakciji, "Vijesti" nijesu uspjele kontaktirati Dacića, koji je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama u rodnom gradu.

"Džamiju sagradi Sadrija Sako Dacić sa mještanima Malindubrave i drugim donatorima"

Na tabli novoizgrađene dzamije u Malindubravi piše: "U Allaha ovu džamiju sagradi Sadrija Sako Dacić sa mještanima Malindubrave i drugim donatorima, da se u njoj Allah dz.s. spominje do poslednjeg dana".

Na portalu "rozajetoday.me", čiji administrator je aktivista Bošnjačke stranke i službenik Opštine Mirza Luboder, navodi se da se džamija zove po Daciću, kojem je ovo "još jedan u nizu vakufa koje je dobrotvor Dacić ostavio na amanet narodu”.

Dacić slovi i za jednog od većih sponzora BS, a u njegovoj kući u Podgorici godinama je bio smješten opštinski odbor te stranke.

Bonus video: