"PODRŠKA U PRIMJENI STANDARDA EU"

MPRR i nadležne institucije Italije potpisali Sporazum o saradnji u bezbjednosti hrane i veterine

“Potpisnici su istakli da će saradnja u oblasti veterine kroz razmjenu tehničkog osoblja, eksperata i znanja o naučnim i tehničkim dostignućima doprinijeti i obezbjeđivanju stabilnog epizootiloškog područja zemalja potpisnica”, saopšteno je iz Ministarstva
54 pregleda 0 komentar(a)
Sporazum o saradnji u oblasti veterine i bezbjednosti hrane, Crna Gora, Italija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Sporazum o saradnji u oblasti veterine i bezbjednosti hrane, Crna Gora, Italija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 30.05.2016. 16:15h

Sporazum o saradnji u oblasti veterine i bezbjednosti hrane, koji je danas u Podgorici potpisan između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) i nadležnih institucija Italije, unaprijediće saradnju stručnih službi, laboratorija i ostalih nadležnih institucija dvije države.

Kako je saopšteno iz MPRR, Crna Gora će u procesu uspostavljanja funkcionalnog sistema bezbjednosti hrane i primjene standarda Evropske unije (EU) imati u narednom periodu još jaču podršku Italije.

Sporazum su potpisali direktorica Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove MPRR Vesna Daković, a sa italijanske strane, generalni direktor za bezbijednost hrane Italije Đuzepe Roko i predstavnik Ministarstva zdravlja za veterinarsku medicinu Silvio Borelo.

“Potpisnici su istakli da će saradnja u oblasti veterine kroz razmjenu tehničkog osoblja, eksperata i znanja o naučnim i tehničkim dostignućima doprinijeti i obezbjeđivanju stabilnog epizootiloškog područja zemalja potpisnica”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, Daković podsjetila je da je MPRR u prethodnom periodu intenzivno radilo na uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane prema EU standardima, što je rezultiralo i ispunjavanjem obaveza za otvaranje pregovora sa EU u poglavlju 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

„Jačanje administrativnih kapaciteta državnih organa neophodan je preduslov za nastavak integracionog procesa Crne Gore, kako bi se institucije adekvatno pripremile za implementaciju evropskih i međunarodnih standarda“, kazala je Daković.

Ona je dodala da je, uzimajući u obzir ograničene mogućnosti, ali i potrebe Crne Gore, opravdano koristiti znanja, iskustava i kapacitete zemalja članica, a posebno onih koji su geografski, kulturološki i tradicionalno bliski, kao što je Italija.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Daković izrazila očekivanje da će saradnja između laboratorija za testiranje bolesti životinja i bolesti prenosivih hranom, ispitivanja hrane i hrane za životinje, organizovanjem obuka, uključujući i obuke korišćenjem informacionih i komunikacionih tehnologija, proizvesti visoko obučeno i osposobljeno laboratorijsko i administrativno osoblje u Crnoj Gori.

„Cilj nam je da osposobimo kadar koji će postepeno preuzeti funkciju dalje edukacije u nacionalnim okvirima“, poručila je Daković.

Navodi se da je ona je posebnu zahvalnost iskazala prema prethodnom ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću koji je, kako je kazala, učinio značajne napore da se već potvrđena saradnja nadležnih organa Crne Gore i Italije produbi potpisivanjem sporazuma.

U saopštenju se kaže da je Roko istakao da Italija Sporazumom želi da pokrije saradnju sa Crnom Gorom u kompletnom procesu proizvodnje hrane, do prerade u finalne proizvode životinjskog porijekla, kako bi se Crnoj Gori olakšao put prilagođavanja EU standardima.

„Sa zadovoljstvom sam primio informaciju da se Crna Gora približava otvaranju pregovora u poglavlju 12. To znači da će saradnja biti bazirana na konkretnim stvarima”, naveo je Roko.

On je poručio da su spremni da pomognu Crnoj Gori u svemu što su u toj oblasti njene obaveze prema EU, ali i potrebe.

“Prenijećemo iskustva Italije, jer ni naš put prema uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane kakvog danas imamo nije prošao bez poteškoća“, kazao je Roko.

On je posebno istakao spremnost da podrže crnogorsku administraciju u ispunjavanju ključnih obaveza iz pristupanja, kao što su uspostavljanje nacionalnog integrisanog plana kontrole, stvaranje mreže kontrolnih punktova na granicama i drugih.

Borelo je, kako se navodi, istakao da je saradnja na konkretnim projektima veoma značajna za obje zemlje momentu kada su u EU na snazi nove i kompleksne regulative vezane za zdravlje životinja i bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

„Bolesti životinja ne poznaju granice. Zato je značajno da unapređujemo saradnju koja je inače bila na zavidnom nivou”, poručio je Borelo.

On je ukazao da je regulativa EU u oblasti zdravlja životinja i bezbjednosti hrane kompleksna i naveo da će biti sa Crnom Gorom na putu primjene te regulative.

“Italija može da vam ponudi i direktne usluge putem sanitarnih službi kako državnih i regionalnih, ali i tehničko-naučnu saradnju posredstvom mreže renomiranih instituta“, kazao je Borelo.

On je dodao da će međusobna saradnja dvije zemlje biti značajna i kada Crna Gora bude u okviru EU.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako (Vincenzo Del Monaco).

Preporučujemo za Vas