Kanli kula otvorena za posjetioce

Posljednjih godina turistima, al i isvim zainteresovanim omogućen je obilazak dvije od nekolko hercegnovskih tvrđava: Kanli kule i Forte mare, iako postoji ideja da bi mogla biti organizovana jedinstvena turistička tura koja bi obuhvatila četiri novske tvrđave i ostatak gradskih bedema
0 komentar(a)
Kanli kula, Foto: Arhiva Vijesti
Kanli kula, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.05.2016. 13:44h

Tvrđava Kanli kula od danas je otvorena za individualne i grupne posjete, svaki dan od 9 do 19 sati . Ulaznica za individualne posjete je 2, a za grupne 1euro.

Kanli kula izgrađena je u 16 vijeku ,a osim odbrambene imala je i funkciju zatvora. Danas je jedna od najljepših ljetnjih pozornica na Jadranu. Međutim scena. prostori iza nje, garderobe, gledalište, sve je u lošem stanju. I to uprkos činjenici da se baš na ovoj kuli već skoro tri decenije, pod otvorenim nebom prikazuju filmovi Hercegnovskog filmskog festivala, priređuju koncerti, nekada i pozorišne predstave.

Posljednjih godina turistima, al i isvim zainteresovanim omogućen je obilazak dvije od nekolko hercegnovskih tvrđava: Kanli kule i Forte mare, iako postoji ideja da bi mogla biti organizovana jedinstvena turistička tura koja bi obuhvatila četiri novske tvrđave i ostatak gradskih bedema.

Primjera radi, Kotorani su nedavno objavili da će ovog ljeta obilazak zidina iznad grada koštati četiri eura. a prihod po tom osnovu od maja do septembra biće oko 200 hiljada eura. Dubrovčani od ulaznica za obilazak njihovih bedema koji su otvoreni stalno, godišnje ostvare prihod od oko deset miliona eura.

Sve hercegnovske tvrđave su uglavnom istražene i sve su zaštićene kao vrijedni spomenici kulture, ali to nije zaustavilo njihovo propadanje. Decenijama su besparica i loša ekonomska situacija glavno objašnjenje za izostanak ozbiljnije akcije na uređenju i valorizaciji ovih objekata.

Bonus video: