Crna Gora da se pripremi za standardizovana pakovanja duvanskih proizvoda

"Kontrola upotrebe duvana je ključna u smanjivanju obolijevanja i umiranja od kancera, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa i hroničnih nezaraznih bolesti. U Crnoj Gori svaka druga osoba umire od srca i bolesti krvnih sudova, dok svaka četvrta osoba umire od kancera"
1 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.05.2016. 10:59h

Povodom 31. maja, Svjetskog dana bez duvanskog dima, koji se obilježava pod sloganom "Pripremimo se za bezlična, standardizovana pakovanja duvanskih proizvoda", Svjetska zdravstvena organizacija i Sekretarijat SZO Okvirne konvencije o kontroli duvana uputile su apel državama da se pripreme za uvođenje standardizovanih, bezličnih, "prostih", pakovanja duvanskih proizvoda.

Ta pakovanja podrazumijevaju ograničenja ili zabranu korišćenja logoa, boja, brenda ili reklamnih poruka na pakovanjima duvanskih proizvoda, izuzev imena brenda i imena proizvoda koja će se moći prikazati samo u standardnim bojama i određenom vrstom slova, standardizovanog oblika, veličine i materijala za pakovanje.

Iz SZO navode da je ovo mjera koja negativno utiče na potražnju duvanskih proizvoda budući da značajno:

  • smanjuje atraktivnost duvanskih proizvoda;
  • smanjuje mogućnost da pakovanja duvanskih proizvoda postanu sredstva za reklamiranje duvanskih proizvoda
  • ograničava lažno obilježavanje duvanskih proizvoda
  • povećava efikasnost zdravstvenih upozorenja.

""Bezlično" pakovanje cigareta je sastavni dio sveobuhvatnog pristupa kontroli duvana koji obuhvata zabranu oglašavanja duvanskih proizvoda, promocije i sponzorstva, i upotrebu zdravstvenih upozorenja, čija uspješna primjena podrazumijeva istinsku multisektorksu saradnju i angažman cjelokupnog društva. Prepoznajući pogubne efekte duvana po zdravlje i ekonomski razvoj, dosljedna implementacija SZO Okvirne konvencije za kontrolu duvana prepoznata je kao jedan od zadataka visoko kotiranih na Globalnoj agendi održivog razvoja do 2030 godine", navodi se u saopštenju Kancelarije SZO u Crnoj Gori

Iz SZO navode da je u Crnoj Gori donijet jedan od najnaprednijih zakona o kontroli pušenja u Evropi, ali da se gotovo i prije njegove primjene, "pokleklo".

"I u Izvještaju o napretku EU za 2015. godinu konstatovano je da kontrola duvana predstavlja slabu kariku u sistemu javnog zdravlja u Crnoj Gori i da je neophodno uvesti zabranu pušenja i zone bez duvanskog dima. Prevalenca pušenja u Crnoj Gori prevazišla je prevalencu pušenja u Evropi. Bilježi se i pozitivan trend pušenja u ženskoj populaciji. Djeca i mladi su sve više i cešće na udaru. Kontrola upotrebe duvana je ključna u smanjivanju obolijevanja i umiranja od kancera, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa i hroničnih nezaraznih bolesti. U Crnoj Gori svaka druga osoba umire od srca i bolesti krvnih sudova, dok svaka četvrta osoba umire od kancera", navodi se u saopštenju.

Iz SZO ističu da su teze o gubicima javnih prihoda i negativnom efektu zabrane pušenja po ugostiteljski sektor neutemeljene.

"Dosljedna primjena zabrane pušenja na javnim mjestima, uključujući i mjere poput obaveze standardizovanog, bezličnog pakovanja cigareta je pravi put da se smanji učestalost pušenja u populaciji i sačuvaju životi i zdravlje građana", navodi se u saopštenju

Bonus video: