Jubilarni pohod sa najvećim brojem učesnika

Zijova staza je tradicionalni planinarski pohod koji se organizuje poslednjeg vikenda u maju. Staza je duga oko 6 kilometara, i cijelom duzinom prolazi kroz nacionalni park, i na najljepši način otvara turističku sezonu na Prokletijama
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2016. 12:48h

Jubilarni, deseti po redu planinarski pohod „Zijova staza 2016“, održan je u Grebajama, sa do sada najvećim brojem učesnika.

Na pohod je krenulo 116 planinara iz Plava i Gusinja, dok je veliki broj učesnika bio i iz Berana, Bijelog Polja i Podgorice.

Pohod je trajao oko tri i po sata. Nakon zadržavanja oko sat vremena na vrhu Karaula, na 1915 metara nadmorske visine, svi planinari su se zdravo i dobro vratili, a u restoranu ih je čekao zaslužen ručak i odmor.

Zijova staza je tradicionalni planinarski pohod koji se organizuje poslednjeg vikenda u maju. Staza je duga oko 6 kilometara, i cijelom duzinom prolazi kroz nacionalni park, i na najljepši način otvara turističku sezonu na Prokletijama.

Direktor NP Prokletije Enes Drešković rekao je da je većina planinara već učestvovala u dosadašnjim Zijovim stazama, tj. pohodima na vrh Karaul.

„Danas smo došli u situaciju da ova staza postaje jedna od prepoznatljivijih i jedna od staza na koju svako želi da dođe. Najveći trud i teret u organizaciji pohoda ove staze je od početka iznijela porodica Zija Ibrahimagića, kao i planinari, a u zadnje dvije godine i Turistička organizacija Plav i NP Prokletije daju doprinos u promociji staze. Od ove godine svi smo se složili da se pohodu da veći značaj i da imamo organizaciju u okviru nacionalnog parka Prokeltije, i ovaj pohod će biti otvaranje turističke sezone na Prokletijama“ – rekao je Drešković.

On je iskoristio priliku da upozori sve one koji će nu narednom periodu posjećivati Prokletije, pogotovu one koji pohode zahtjevnije vrhove, da to ne rade bez vodiča i da ne koriste alternativne staze, već one koje su dugo godina u upotrebi i koje su dobim dijelom markirane.

„Nadamm se da ćemo uspjeti da remarkiramo postojeće, i markiramo one djelove staza koji do sada nisu markirani. Takođe, pozivam sve zainteresovane da se u narednim aktivnostima parka uključe, i da zajedno napravimo što boju i uspješniju turističku sezonu na Prokletijama“ – kazao je direktor NP Prokletije.

Predsjednik planinarskog kluba Prokletije Zuvdija Bajraktarević, koji je bio vodič pohoda, rekao je da mu je drago što su i čelni funkcioneri opštine sa sa planinarima, „jer to pokazuje da su na pravi način shvatili šta znači razvoj turizma i Plava i Gusinja“

„I ja takođe apelujem na sve učesnike da se pridržavaju reda na stazama i da poštuju uputstava vodiča i pomoćnika pohoda. Znate da se prošle godine desio jedan nesretan slučaj u kojem je stradao naš prijatelj i planinar Hakija Musić. Ne bismo voljeli da se bilo šta slično ikada ponovi“ - rekao je Barjaktarević.

Pohod Zijove staze se organizuje u znak sjećanja na Zija Ibrahimagića, koji je bio osnivač i istaknuti član planinarskog društva “Karanfil” u Gusinju, a učesnika skupa na ovogodišnji pohod riječima pozdrava ispratila je predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić.

Galerija

Bonus video: