Na Skadarskom jezeru uspješno zbrinut povrijeđeni mladi kudravi pelikan

"Spašavanje i iscrpljenost pelikana ukazuje na potrebu povećanog stepena opreza kada je u pitanju prilazak ovim pticama pa čak i onda kada se nalaze van rezervata"
191 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2016. 11:41h

Na Skadarskom jezeru uspješno je sprovedena akcija spašavanja povrijeđenog mladog kudravog pelikana.

Akciju su, 27. maja, sprovele francuska organizacija Noe Conservation, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Nacionalni park Skadarsko jezero.

"Čuvarska služba Nacionalnog parka Skadarsko jezero, primjetivši da se pelikan, u blizini Plavnice, ne pomjera uprkos prolasku turističke brodice, obavijestio je projektnu koordinatorku Bjanku Prakljačić (Noe Conservation), o pelikanu koji je pokazivao očigledne znake iscrpljenosti. U dogovoru sa koordinatorkom, povrijeđeni pelikan je transportovan do kopna gdje mu je ukazana potrebna veterinarska pomoć. Pretpostavka projektnog tima i veterinara je da se mladi pelikan najvjerovatnije krilom zapetljao u ribarsku mrežu, a pokušavajući da se oslobodi, zadobio lakše povrede koje su dovele do fizičkog iscrpljenja. Uz konsultaciju sa ornitolozima iz Prirodnjačkog muzeja, pelikan je očišćen i od unutrašnjih parazita, koji su takođe mogli dovesti do iscrpljivanja pelikana", navodi se u saopštenju CZIP.

Pelikan je nakon oporavka vraćen u specijalni rezervat prirode Pančeva oka.

"Spašavanje i iscrpljenost pelikana ukazuje na potrebu povećanog stepena opreza kada je u pitanju prilazak ovim pticama pa čak i onda kada se nalaze van rezervata. Mlade ptice koje su tek napustile splav, izgrađen i postavljen kako bi se pomogao oporavak populacije, u fazi su učenja kako da love. Zbog preživaljavanja jako je važno ne ometati ih u lovu i ne podizati sa vode neposrednim prolaskom i bukom čamaca. Pored toga sezona gniježđenja pelikana je produžena i sada traje od decembra pa sve do avgusta, te je jako bitno ne prilaziti pticama koje gnijezde niti mladima koji su tek napustili gnjezdilišta", navode iz CZIP.

Iz te organizacije apeluju na vlasnike turističkih brodica da ne prilaze ovim pticama već da se ugledaju na turističke ponuđače sa Prespanskog jezera u Grčkoj, gdje se nalazi četvrtina svjetske populacije ove vrste, upravo zahvaljujući mirnom suživotu ptica i ljudi. Ističu da su projekti oporavka populacije ove vrste na jezeru u Grčkoj u saradnji sa lokalnom zajednicom, rezultirali izostankom straha od ljudi i prilaženju pelikana brodicama, dozvoljavajući turistima fotografisanje iz neposredne blizine.

Projekat “Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera”, četvrtu godinu za redom sprovodi se u Crnoj Gori i Albaniji, a podržan je od strane Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme (CEPF) i MAVA fondacije.

Aktivnosti Nacionalnih parkova Crne Gore/NP Skadarsko jezero, Prirodnjačkog muzeja, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Tour du Valat, EuroNatur, Instituta za zaštitu prirode u Albaniji (INCA) i Noe Conservation, već su ostvarile zapažene rezultate, te je na ovogodišnjem brojanju pelikana u Crnoj Gori zabilježeno 178 jedinki i očekuje se da ovaj broj bude uvećan novim podacima o mladuncima izleženim u periodu poslije brojanja.

Galerija

Bonus video: