Šestani ispoštovali vjekovnu tradiciju na Tijelovo

Ovogodišnje izdizanje banira, zbog milenijumskog jubileja državotvornosti i decenijske obnove nezavisnosti države, Šestani su obilježili isticanjem državne zastave na baniru
533 pregleda 24 komentar(a)
Šestani, Foto: Privatna arhiva
Šestani, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.05.2016. 06:18h

Mještani Šestana i ove godine su obilježili vjekovnu tradiciju izdizanja drvenog raspeća ukrašenog rastinjem.

Na katolički blagdan Tijelovo, devetog četvrtka od Uskrsa, u Šestanima se vjekovima izdiže ranka, ili banir.

Riječ je o mješavini običaja i vjerovanja zarad napretka, koje ima posebnu važnost u kraju u kojem se dominantno živjelo od stočarstva.

“Prije svitanja, odrasle muške osobe odlaze na obližnji planinski vrh ili prevoj i sa prvim sunčevim zracima podižu ranku ili banir - drveno raspeće koje se ukrašava zelenim rastinjem, lišćem jasena, cera i duba. Podizanje banira označava se gromoglasnim dozivanjem, a nekada se i šenlučilo, čime je simbolično tjerano svako zlo. Ovaj čin je u gornjošestanskim selima, koja su u istoj kotlini, poprimao i oblik svojevrsnog nadmetanja u dozivanju”, priča jedan od mještana.

Potom slijede tradicionalne zdravice rakijom, a na trpezi je prijesnac ili prpeć, koji su domaćice ispekle noć uoči polaska.

Nakon povratka u selo, obilaze se svi domovi i seljani su na okupu, bez obzira na eventualne razmirice.

Vlada vjerovanje da na ovaj dan, “zbog berićeta”, treba da padne pokoja kap kiše “toliko da skvasi volu rog”.

Ovogodišnje izdizanje banira, zbog milenijumskog jubileja državotvornosti i decenijske obnove nezavisnosti države, Šestani su obilježili isticanjem državne zastave na baniru.

Bonus video: