KUD "Mijat Mašković" dobio specijalno priznanje na takmičenju u Negotinu

„Paradoksalno da komisije Ministarstva kulture nijesu prepoznale važnost našeg učešća na tako značajnoj manifestaciji, gdje se praktično jedino mogu predstaviti stari, originalni crnogorski vidovi pjevanja, i nijesu odobrile ni dio traženih sredstava"
146 pregleda 1 komentar(a)
KUD "Mijat Mašković", Foto: Dragana Šćepanović
KUD "Mijat Mašković", Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.05.2016. 14:32h

Mlađa pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina na prestižnom takmičenju mladih vokalnih grupa – „VEF“ koje se, krajem maja, tradicionalno održava u Negotinu, dobila je „Specijalna nagrada za očuvanje vokalne obredne tradicije“.

Nakon prošlogodišnjeg ogromnog uspjeha osvajanjem drugog mjesta, ove godine je napravljen još jedan izvanredan rezultat, ocjenjuju u tom KUD-u. Djevojčice iz Kolašina, najmlađe učesnice tog takmičenja, dokazale su ponovo da je Kolašin sa pravom prepoznat kao centar za istraživanje i revitalizaciju zaboravljenih oblika tradicionalne crnogorske igre i pjesme.

"Konkurencija je, po mom mišljenju, bila najjača moguća. O tome govori i podatak da je učestvovalo nekoliko obrazovnih etnomuzikoloških smjerova poput grupe Katedre za etnomuzikologiju Univerziteta iz Banja Luke, odsjeka za etnomuzikologiju srednje muzičke škole iz Kraljeva, odsjeka za srpsko tradicionalno pjevanje iz Smedereva, te renomiranih grupa poput „Prela“ iz Beograda, „Vijenca“ iz Brčkog, „Marinika“ iz Negotina i ostalih, zaista sjajnih ansambala iz Makedonije i Srbije. Veliki uspjeh za nas predstavlja i sam poziv, a nagrada je došla kao rezultat originalnog i stručnog pristupa crnogorskom muzičkom nasleđu“, kaže specijalsita Davor Sedlarević, rukovodilac kolašinskog KUD-a.

Kolašinska pjevačka grupa se predstavila isključivo domaćom tradicijom, pa su izvedene malo poznate pjesme iz svadbenog obreda u nevjestinoj kući „kad se nevjesti đevojka“, te šaljivom đevojačkom pjesmom sa sjednika i božićnom pjesmom iz Boke.

Stručnim žirijem u Negotinu Biljana Krstić, osnivač grupe „Bistrik“ i renomirani muzički izvođač i stručnjak za tradicionalnu muziku. U žiriji su bili i dr Zoran Bogdanović docent na Novoj akademiji umetnosti, Evropskog univerziteta u Beogradu i Dragomir Stojanović, odgovorni urednik muzičkog programa RTS-a.

U kolašinskom KUD-u su zahvalni Kreativnom udruženju „Nego“ iz Negotina i porodicama koje su ugostile članice pjevačke grupe. Odlazak pjevačke grupe u Negotin pratile su velike finansijske teškoće.

„Paradoksalno da komisije Ministarstva kulture nijesu prepoznale važnost našeg učešća na tako značajnoj manifestaciji, gdje se praktično jedino mogu predstaviti stari, originalni crnogorski vidovi pjevanja, i nijesu odobrile ni dio traženih sredstava. Ogroman napor je predstavljalo i to što su djevojčice praktično iz auta izašle na tonsku probu i na scenu, te se odmah narednog jutra vratile za Kolašin. Imali smo i pomoć bivših članova KUD-a koji nijesu htjeli da se eksponiraju u javnosti pa im se ovako zahvaljujem, kao i „Ekotursu“ iz Kolašina“ na više nego povoljnom aranžmanu za prevoz“, kaže Branislav Jeknića, direktor Centra za kulturu.

Bonus video: