I crnogorska delegacija među podmorničkom elitom

Učesnici 53. Kongresa podmorničkih veterana svijeta u Puli tokom četiri dana druženja, imali su priliku da razmijene iskustva iz svog nekadašnjeg posla
84 pregleda 0 komentar(a)
crnogorski podmorničari u Puli, Foto: Privatna arhiva
crnogorski podmorničari u Puli, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.05.2016. 11:44h

Delegecija Udruženja građana "Podmorničar" iz Tivta koja okuplja bivše jugoslovenske podmorničare u Crnoj Gori, vratila se sa četvordnevnog međunarodnog Kongresa podmorničkih veterana svijeta, koji je završen u Puli.

International Submariners Congress (ISC), 53. po redu, okupio je 185 podmorničkih veterana iz 24 države sa pet kontinenata svijeta.

Među njima bila je i delegacija iz Crne Gore koju su činili posljednji komandant 88. Flotile podmornica RMVJ, kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović i njegove kolege Milodrag Jelisavac, Dragiša Koprivica i Momir Soldat.

Organizacioni komitet međunarodnog Udruženja podmorničkih veteran ISA povjerio je organizaciju 53. ISC-a hrvatskoj udruzi "Podmorničar" iz Pule povodom obilježavanja 150 godina od izuma torpeda u Rijeci, 110 godina od početka gradnje podmornica u Puli i Rijeci, te 50 godina od početka vlastitog razvoja podmornica u Brodarskom institutu u Zagrebu, Brodoprojektu u Rijeci i Brodosplitu u Splitu.

Ovaj međunarodni skup održao se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva odbrane Hrvatske.

U ime hrvatske predsjednice, na ceremoniji svečanog otvaranja kongresa u Kristalnoj dvorani Mornaričkog kasina u Puli, učesnike je pozdravio admiral Ante Urlić, a obratili su im se i predsjednik Udruge "Podmorničar" iz Pule Rade Vađunec i predsjednik Organizacionog odbora kongresa, dr Andrej Korbar.

Učesnici 53. Kongresa podmorničkih veterana svijeta u Puli tokom četiri dana druženja, imali su priliku da razmijene iskustva iz svog nekadašnjeg posla koji je po pravilu i zbog prirode zadataka koje podmornice obavljaju i u mirnodopskim uslovima, obavijen velom tajne.

Pored ostalih, na kongresu je kao šef delegacije ruskih podmorničkih veteran bio i jedna od legendi svjetskog podmorničarstva, kapetan bojnog broda u penziji Igor Kurdin.

On je oktobra 1986. bio zamjenik komandanta na sovjetskoj nuklearnoj balističkoj podmornici K-219 koja je, nakon požara i eksplozije, potonula u Atlantiku u blizini Bahama dok je bila na redovnoj patroli, noseći 15 balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, usmjerenih u ciljeve u SAD.

Ruski podmorničar kasnije je o ovom incidentu u kome je poginulo šest njegovih kolega, jednom od najvećih tokom Hladnog rata, kao ko-autor, napisao knjigu "U neprijateljskim vodama", po kojoj je 1997. snimljen istoimeni akcioni film.

Učesnici kongresa svjetskih podmorničkih veterana u Puli, u znak sjećanja na sve stradale podmorničare i sve druge poginule mornare u proteklim ratovima, položili su vijenac u more sa palube broda nedaleko od pulske tvrđave Muzil, na mjestu u blizini pozicija gdje su u Prvom svjetskom ratu, potopljeni autrougarski bojni brod "Viribus Unitis" i francuska podmornica "Curie", odnosno kod Rovinja gdje su stradali austrougarski putnički parobrod "Baron Gatch" i italijanska podmornica F-14.

Sve delegacije podržale su inicijativu da se organizacija 56. međunarodnog Kongresa podmoničkih veteran svijeta 2019. godine, dodijeli Udruženju podmorničara Srbije iz Beograda.

Bonus video: