Računi PAM-a stižu i pored odluke Privrednog suda

Podgoričkim ugostiteljima stigli računi za muziku iako je Privredni sud proglasio ništavim sporazum PAM-a i ugostitelja
351 pregleda 13 komentar(a)
kafe bar Mona Liza, Foto: Luka Zeković
kafe bar Mona Liza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.05.2016. 17:48h

Vlasnik lokala „Mona Liza” Dejan Stanišić tvrdi da Nevladina organizacija "Prava autora muzike" (PAM) i dalje šalje račune podgoričkim ugostiteljima, iako na to nemaju pravo, jer je Privredni sud 15. marta proglasio ništavim sporazum između te NVO i Udruženja ugostitelja.

PAM podgoričkim ugostiteljima šalje račune na ime korišćenja muzičkih djela sa reportoara, a na osnovu kako navode Zakona o autorskim i srodnim pravima.

"Ne mogu da opišem sadašnje stanje a da ne spomenem riječi Vladike Petra II Petrovića Njegoša: 'Kome zakon leži u topuzu... Nastavak se sam nameće", kazao je Stanišić.

On je rekao da je od PAM-a dobio novo "ljubavno pismo", račun sa pozivima na poništene cjenovnike i na ništav sporazum.

"Gdje su pare koje su do sada uzeli nezakonito i kada će mi ih vratiti, i odakle časti i smjelosti da se njihovi pokušaji nastave”, istakao je Stanišić.

Iz PAM su istakli da je Zakonom o autorskom i srodnim pravima predviđeno da je “iskorišćavanje autorskog djela dozvoljeno samo kada autor, pod uslovima koje odredi, ustupi odgovarajuće autorsko imovinsko pravo”.

“Za svako iskorišćavanje autorskog djela od drugog lica autoru pripada honorar, odnosno pravična naknada”, kazao je izvršni direktor PAM CG Božidar Raičević.

On je istakao da obaveza plaćanja naknade ima svoj osnov u Zakonu o autorskom i srodnim pravima, to je imperativna obaveza i njeno postojanje ne zavisi od zajednočkog sporazuma.

"Jer tim sporazumom utvrđivala se visina, a ne sam osnov obaveze", kazao je Raičević.

Advokat Stanišića Mirko Mićunović istakao je da se saga nastavlja.

"Izgleda da njihovo postupanje, a sa druge strane 'žmurenje' nadležnih na grubo bezakonje, trajaće duže od serijala indijske produkcije 'Mala nevjesta'", navodi Mićunović.

On je istakao da su nebrojeno puta isticali sve argumente i razloge na osnovu kojih PAM bez ikakvog osnova štiteći navodna prava autora, štite NN počinioce.

"Privredni sud utvrdio je da se naplata radi na osnovu ništavih pravnih poslova i cjenovnika, na koji niko od korisnika nije dao saglasnost”, navodi Mićunović.

Bonus video: