Ustoličen novi barski nadbiskup

"Moramo naučiti da živimo zajedno. Različitosti ne predstavljaju prijetnju, već obogaćuju. Bog je jedan stvoritelj", poručio je nadbiskup Đonlešaj
865 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2016. 15:33h

U konkatedrali svetog Petra apostola, pred više stotina vjernika iz Crne Gore, Albanije i Kosova, u Baru je ustoličen monsinjor Rok Đonlešaj, 64. po redu nadbiskup barski.

U toku svečane svete mise, preuzimanjem nadbiskupskog štapa koji simboliše pastirsko vođenje pastve, obavljena je primopredaja dužnosti dosadašnjeg nadbiskupa Zefa Gašija, koji je na čelu Nadbiskupije barske bio od 1998. i novog nadbiskupa, koji je do sada služio na Kosovu.

Nadbiskup u miru Gaši istakao je da je "zbog njenog velelepnog istorijata" izuzetna privilegija biti na čelu Barske nadbiskupije, te da je to i težak zadatak jer se broj vjernika iseljavanjem sa ovih prostora stalno smanjuje, "pa ih je tako dvije trećine izvan granica nabdiskupije", uputivši apel građanima da sarađuju sa novim nadbiskupom "za dobro svih župana, od Malesije, preko Bara do Štoja".

Pročitana je Papska bula na našem, latinskom i albanskom jeziku, a potom se nadbiskup Đonlešaj obratio vjernicima na našem i albanskom jeziku, navodeći da "imamo zajedničku odgovornost prema svim građanima Crne Gore da žive u miru, ljubavi i toleranciji".

"Molim se dragome Bogu da našu saradnju i primjer života uvide ljudi i van okvira ove zemlje, da bi i oni živjeli u slozi svojstvenoj crnogorskom društvu karakterističnom po pluralizmu vjera koji ne dijeli, nego ga obogaćuje. Vodiću duhovnu brigu o mojim vjernicima, ali smatram da za dobro vođstvo na Božjem putu treba ostvariti kvalitetnu saradnju i sa vjernicima ostalih vjeroispovijesti. Moramo naučiti da živimo zajedno. Različitosti ne predstavljaju prijetnju, već obogaćuju. Bog je jedan stvoritelj", poručio je nadbiskup Đonlešaj.

Na kraju mise, vjernici kosovskih župa gdje je služio do sada don Rok Đonlešaj, kao i iz Nadbiskupije barske, uručili su prikazne darove starom i novom nadbiskupu, među kojima su bile i umjetničke rukotvorine u maslinovom drvetu Filipa Pipa Jovovića iz Gretve. Darove su predali djevojke u šestanskoj, zubačkoj, spičanskoj i barskoj, te mladić u kosovskoj narodnoj nošnji. Pjevali su crkveni horovi iz Bara i Tuzi.

Među zvanicama na ustoličenju bili su i apostolski nuncij Svete stolice za BiH i Crnu Goru Luiđi Pecoto, gradonačelnik Bara Zoran Srzentić, paroh barski Radovan Mijajlović i glavni imam barski Muidin Miljaimi, nadbiskupi iz Skadra i Tirane, biskupi iz Dubrovnika, Italije i sa Kosova, generalni vikari kotorske i mostarske biskupije…

Novi barski nadbiskup Rok Đonlešaj rođen je 1961. u Prizrenu u kojem je završio osnovnu školu, klasičnu gimnaziju je završio u Subotici, a studije filozofije i teologije u Rijeci. Tokom skoro tri decenije, službovao je kao sveštenik na Kosovu, bio župnik, najduže u Vitini, dekan, ekonom biskupije, a radio je i na radio-stanici "Marija" koja emituje vjerski program.

Galerija

Bonus video: