U Tivtu otvoreni Dani kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata

Manifestacija u Tivtu predstavlja priliku ne samo za prezentaciju umjetnosti UAE, već i socijalnih, kulturnih i tradicionalnih darova koje su Emirati tokom svoje bogate istorije, prenosili ostatku civilizacije i na Zapadu i na Istoku
70 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2016. 09:08h

“Umjetnost i umjetnici istonski su dio nasljeđa jedne države. Oni diraju naša čula i prenose našu istoriju i vrijednost mnogo jače nego neke druge forme. Oni prevazilaze vrijeme i mjesto”, kazala je ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama, otvarajući sinoć u Zborci pomorskog nasleđa nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu, manifestaciju „Dani kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori“.

Porto Montenegro koji je prije dvadesetak dana kupio državni investicioni fornd Dubaija ICD, po ambasadorki Al Ulama, „istinska je inspiracija“ za održavanje dana kulture UAE i prezentaciju bogatog kulturnog nasljeđa država koje čine Emirate, crnogorskoj javnosti.

„Cilj ovog događaja je da oživi bogato kulturno nasljeđe Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i da se pokaže crnogorskom društvu i posjetiocima izložbe, dio istorije i kulture naše države“, kazala je Al Ulama, čestitajući građanima Crne Gore desetogodišnjicu obnove nezavisnosti.

Manifestacija u Tivtu predstavlja priliku ne samo za prezentaciju umjetnosti UAE, već i socijalnih, kulturnih i tradicionalnih darova koje su Emirati tokom svoje bogate istorije, prenosili ostatku civilizacije i na Zapadu i na Istoku.

Otvaranju manifestacije koja je počela izložbom djela poznatih umjetnica iz UAE - slika na tekstilu autorke Najat Makki i kaligrafija Fatme Saeed Al Bagali – prisustvovali su brojni gosti, među kojimai ambasadorka SAD Margaret En Uehara, ambasador Turske Serhat Galip, Bugarske Mladen Červenjakov, Grčke Sotiros Atanasiu kao i gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević i gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević. Pored izloženih radova, posjetioci su mogli da prisustvuju i prezentaciji u praksi kaligrafskih vještina, na licu mjesta iskuse tradicionalnu umjetnost slikanja henom, u formi ukrašavanja ruke, kao i da probaju nacionalna jela Emirata koje je pripremio restoran „Biblos“ iz Porto Montenegra. Posebno za ovu priliku u Zbirci pomorskog nasljeđa postavljen je beduinski šator u kome je služena gahwa, tradicionalna arapska kafa sa urmama iz UAE, a konobari su posluživali piće sa tradicionalnim fesovima.

Najat Maki je jedna od vodećih umjetnica modernog umjetničkog pokreta u UAE. Njena karijera je kroz deceniju prošla kroz nekoliko stilističkih faza, uključujući realizam i apstraktni ekspresionizam. Razvila je tehniku inspirisanu modernizmom jer se ta tehnika odnosi kako na njeno lokalno okruženje tako i na ljudska stanja. Njen rad često uključuje stvari iz prirode kao što su šafran, hena ili kora, a poslednjih godina poznata je po fokusu na ženske figure i simbole. Fatma Saed Al Bagali, strastveni kaligraf iz Emirata studirala je arapsku kaligrafiju u Sharjah centru za arapsku kaligrafiju. U Turskoj je nastaviila svoje studije i usvojila znanje i tehničke vještine, kao što su thuluth, naskh i islamska iluminacija.

Galerija

Bonus video: