Energetska efikasnost u zdravstvu: Do sada potrošeno 2,39 miliona eura

Naveli su da je projekat počeo sa realizacijom u aprilu 2014. i da je do sada potrošeno 2,39 miliona. Projekat će trajati do 30. marta 2017
52 pregleda 0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.05.2016. 15:36h

Potrošena je gotovo polovina od pet miliona eura, koliko je Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) odobrila Vladi na zajam za finansiranje projekta unapređenja energetske efikasnosti i uslova u zdravstvenim objektima.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da mjere energetske efikasnosti podrazumijevaju zamjenu spoljne stolarije, postavljanje toplotne izolacije na fasadama, poboljšanje unutrašnjeg osvjetljenja, adaptaciju ili potpunu zamjenu kotlarnica, uz modernizaciju cjelokupnog sistema grijanja i sistema za pripremu sanitarne tople vode.

Naveli su da je projekat počeo sa realizacijom u aprilu 2014. i da je do sada potrošeno 2,39 miliona. Projekat će trajati do 30. marta 2017.

“Radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti sprovedeni su u Opštoj bolnici 'Danilo I' i Domu zdravlja na Cetinju, Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Kotoru, Institutu za bolesti djece i u Kliničkom centru Crne Gore, u dijelu adaptacije termo-tehničkih i pratećih elektro instalacija”.

Navode da je u Opštu bolnicu Kotor uloženo oko 453,5 hiljada eura, a u Dom zdravlja u tom gradu oko 238,4 hiljade.

U Opštu bolnicu “Danilo I“ na Cetinju uloženo je 355,4 hiljade, a u Dom zdravlja 119,4 hiljade eura. U Institut za bolesti djece do sada je ukupno uloženo 955,4 hiljade eura, a u KCCG oko 688.000. Iz Ministarstva je saopšteno da su kroz ovaj projekat u početnoj fazi radovi na zamjeni fasadne bravarije na glavnoj zgradi KCCG. Naveli su da će u julu početi radovi na adaptaciji ustanova u Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Petnjici i Murinu.

Bonus video: