Mojkovac i Kolašin obuhvaćeni kampanjom "Svi u vrtić"

Bilo i zvuka džeza u izvođenju džez orkestra muzičke škole „Vaso Pavić“ pod vođstvom profesora Milorada Šula Jovovića i Enesa Tahirovića. Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti predškolskog vaspitanja za cjelokupni razvoj djeteta kao i povećanje stope upisa u predškolske ustanove
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2016. 15:35h

Kampanjom „Svi u vrtić“ danas su obuhvaćeni Kolašin i Mojkovac. Na gradskim trgovovima organizovani su jednosatni programi, a glavni akteri bili su dječaci i djevojčice iz vrtića i njihove vaspitačice.

Bilo i zvuka džeza u izvođenju džez orkestra muzičke škole „Vaso Pavić“ pod vođstvom profesora Milorada Šula Jovovića i Enesa Tahirovića. Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti predškolskog vaspitanja za cjelokupni razvoj djeteta kao i povećanje stope upisa u predškolske ustanove.

„Želimo da i na ovaj način poručimo roditeljima da je predškolsko vaspitanje nezamjenjivo. Da je potrebna „škola“ i prije one prave škole, jer sva nježnost i briga koju djeca imaju u svojim porodicama, ne može da nadomjesti brojne efekte predškolskog vaspitanja“ kazala je Olivera Vukićević, direktorica dječjeg vrtića „Sestre Radović“ iz Kolašina.

UNICEF i Ministarstvo prosvjete su u martu 2015. godine pokrenuli kampanju "Svi u vrtić" u pet opština na sjeveru Crne Gore u kojima je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem najniži u državi - u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici. Prvi rezultati su obećavajući – 43% roditelja u ovim opštinama je reklo da ih je kampanja lično podstakla da upišu svoju djecu u vrtić, a upis u vrtiće u ovim opštinama povećao se do 25% u odnosu na prethodnu godinu. Druga faza te kampanje sprovodi se od 10. maja 2016. godine u Pljevljima, Žabljaku, Šavniku, Plužinama, Kolašinu i Mojkovcu.

U svim gradovima će lokalni vrtići u saradnji sa NVO Pedagoški centar i Filozofskim fakultetom – Odsjek za predškolsko obrazovanje, organizovati vrtić na otvorenom kako bi se djeca i roditelji upoznali sa učenjem kroz igru sa vršnjacima koje je karakteristično za vrtić i zainteresovali za upis u predškolsko obrazovanje.

Galerija

Bonus video: