Žabljak: Akcija čišćenja grada, uklanjan i otpad koji je nastao prije pola vijeka

Svi sa rukavicama i polivinilskim kesama koje su punili raznim otpadom i formirali deponije koje su ubrzo komunalci odvozili
73 pregleda 6 komentar(a)
Očistimo Crnu Goru, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Očistimo Crnu Goru, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.05.2016. 11:38h

Tačno u devet sati, jutros je na Žabljaku krenula velika akcija čišćenja grada "Let’s do it, Mon­te­ne­gro!" koju organizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i ADP Zid.

Velika jer se odavno ne pamti da se u nju uključio toliki broj Žabljačana. A mogla je biti i veća da su se odazvali i drugi kolektivi i pojedinci.

Oko 400 đaka i nastavnika osnovne, srednje škole, mališani iz vrtića, gotovo svi iz Opštine, Nacionalni park, Komunalno preduzeće sa mehanizacijom, rukovodstvo i mladi DPS i ŽAD.

Svi sa rukavicama i polivinilskim kesama koje su punili raznim otpadom i formirali deponije koje su ubrzo komunalci odvozili.

Raštrkali su se učesnici sve od Crnog jezera do sportske dvorane. Naročito prostorom koji je komunikacija mještana i turista. Zašli u dubinu prostora i kupili mnogo i otpada koji jasno ukazuje da je nastao prije pola vijeka.

"Ovo je prvi put da se ovako djeluje. Susrećemo se sa manjim ili većim deponijama. Mi uklanjamo koliko se to može, ali prostor je veliki. To znači da su ovakve akcije nepohodne i češće i komleksnije. Moraju se u njih uključiti i drugi kako bi naša sredina izgledala onakvom kako dolikuje vodećem planinskom turističkom mjestu i prijestonici Ekološke države Crne Gore", kaže koordinatorka na projektu "Očistimo Crnu Goru", Slađana Knežević.

Reporter "Vijesti" nije primijetio učešće u akciji zaposlenih u republičkim organima, onih koji rade u turističkoj privredi niti građana koji su se individualno uključili. Ali je primijetio deponije raznog otpada uz sam rub grada, dokaz naše savjesti i svijesti, koje ovakve akcije ne mogu otkloniti.

Bonus video: