Za jedan dan ne mogu promijeniti svijet, ali Nikšić može izgledati čistije

Jedna od lokacija koja je čišćena u okviru pomenute akcije je prostor oko čuvenog Doma revolucije, plavog zdanja koje Nikšićane podsjeća na propale ideje i prazna obećanja
108 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2016. 17:28h

U okviru globalne akcije "Let’s do it Monteegro" i Nikšićani su na više lokacija čistili grad u želji da pokažu da svi zajedno za jedan dan ne mogu promijeniti svijet, ali mogu uraditi da grad izgleda čistije i na taj način probuditi ekološku svijest kod ljudi.

Jedna od lokacija koja je čišćena u okviru pomenute akcije je prostor oko čuvenog Doma revolucije, plavog zdanja koje Nikšićane podsjeća na propale ideje i prazna obećanja.

“Odlučili smo se za Dom revolucije jer više od osam godina nastojimo da vodimo računa o ovom mjestu onoliko koliko to mogu obični građani i da ukažemo na potrebu pravilnog odlaganja otpada. U neposrednoj blizini Doma revolucije je igralište za djecu pa je neprijatno i neprimjereno da naši najmlađi sugrađani provode vrijeme na igralištu, a da je u blizini deponija”, kazala je Jelena Vekić, koordinatorka akcje iz “Alfa centra” .

Pored volontera “Alfa centra” akciji su se pridružili i članovi Access programa i firma “Varioc” iz Nikšića.

“Zajedno sa zaposlenima u firmi ‘Varioc’ potrudićemo se da popravimo zaštitnu ogradu oko Doma revolucije. Nekoliko table je popadalo, pa namjeravamo da iste podignemo i zavarimo kako ograda prvo iz bezbjednosnog, a zatim i estetskog razloga neće kvariti ambijent centra grada”, istakla je Vekić.

Milka Cerović, nastavnica Access programa koji finansira Ministarstvo inostranih poslova SAD-a, kazala je da se akciji priključilo petnaestak polaznika programa.

“Dio projekta kojim smo se bavili tokom aprila bio je posvećen zaštiti životne sredine. Imali smo razne aktivnosti a čišćenje prostora oko Doma revolucije je završna aktivnost”, kazala je Cerović.

Članovi Društva mladih ekologa Nikšić čistili su i uređivali prostor eko parka Blace, nekada čuvenog izletišta Nikšićana, koje su mladi ekolozi riješili da ponovo privedu namjeni.

Galerija

Bonus video: