Od ubistva Duška Jovanovića 12 godina: Nalogodavci nedodirljivi

Novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je u intervjuu za “Dan” da je spreman da u najskorije vrijeme raspiše novčanu nagradu za informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ubistva
139 pregleda 16 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Savo Prelević
Duško Jovanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2016. 05:35h

Država ništa nije uradila da rasvijetli ubistvo glavnog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića.

To je juče ocijenio direktor lista Mladen Milutinović, uoči dvanaestogodišnjice ubistva Jovanovića, poručivši da sumnja da nečinjenje znači odobravanje zločina.

On je istakao je da tome u prilog ide činjenica da je do sada procesuirano samo jedno lice za saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića.

“Što znači da za ovaj dugi period praktično nije ništa preduzeto da se otkriju i kazne ostali saizvršioci, a pogotovo nalogodavci ovog monstruoznog zločina. To nas navodi na sumnju da u ovoliko dugom periodu nepreduzimanja mjera na rasvjetljavanju ovog zločina znači njegovo odobravanje. Želim da vjerujem da će se u narednom periodu napraviti makar jedan korak koji bi doprinio rasvjetljavanju činjenice ko je ubio Duška Jovanovića”, kazao je Milutinović “Vijestima”.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je u intervjuu za “Dan” da je spreman da u najskorije vrijeme raspiše novčanu nagradu za informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ubistva.

On je rekao da će do godišnjice Jovanovićevog ubistva detaljno ispitati da li je i dalje na snazi ranija odluka o novčanoj nagradi i, ukoliko bude potrebno, dodatno je osnažiti i aktuelizovati.

On će danas sa delegacijom MUP-a i Uprave policije položiti cvijeće na mjesto gdje je ubijen Jovanović i posjetiti redakciju lista.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Na presudu Višeg suda žalili su se Mandić i njegovi advokati.

Iz tužilaštva su početkom prošle godine saopštili da novim predmetom pokušavaju da otkriju još dva saučesnika.

Tada je rečeno da su tim povodom saslušali 10 svjedoka, uključujući premijera Mila Đukanovića i ministra Duška Markovića.

Obojica su u nekoliko navrata između redova govorili da znaju nešto više o likvidaciji Jovanovića.

Bonus video: