Vazduh zagađen dva dana u aprilu

Najveća koncentracija PM10 čestica u vazduhu izmjerena je 8. aprila, kada je iznosila je 55.25 mikrograma po metru kubnom
0 komentar(a)
zagađenje vazduha, Foto: Arhiva "Vijesti"
zagađenje vazduha, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2016. 18:26h

Vazduh u Podgorici je povećanu koncentraciju PM10 čestica sadržao svega dva dana tokom aprila, pokazale su analize vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

„Tokom aprila mjeseca, dva dana su srednje dnevne koncentracije suspendovanih čestica PM10 u vazduhu, izmjerene na automatskoj stacionarnoj stanici u Podgorici, bile iznad propisane granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom“, saopšteno je iz Agencije.

Kontinuirana mjerenja kvaliteta vazduha pokazala su da je maksimalna koncentracija PM10 čestica u vazduhu tokom aprila izmjerena u prvoj polovini mjeseca, odnosno 8. aprila, kada je iznosila je 55.25 mikrograma po metru kubnom.

Srednje dnevne koncentracije PM10 čestica, prema propisanim standardima kvaliteta vazduha, ne bi smjele prekoračiti graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom više od 35 dana u toku godine.

Međutim, podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su, samo tokom decembra prošle godine, srednje dnevne vrijednosti čestica PM10 dvadeset sedam dana bile iznad propisane granične vrijednosti, u januaru je granica prekoračena dvadeset tri puta, u februaru šesnaest puta, dok u martu nije prekoračena ova vrijednost.

Iz Agencije su naveli da je sadržaj benzoapirena u PM10 česticama, tokom aprila, bio ispod ciljne vrijednosti od 1 nanogram po metru kubnom, za razliku od prethodnih mjeseci tekuće godine, koji su bilježili povećanu koncentraciju ove materije. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je sadržaj ove materije iznosio 0,21 nanogram po metru kubnom.

„Rezultati mjerenja ukazuju na značajno bolji kvalitet vazduha u odnosu na prva tri mjeseca tekuće godine, smanjenje emisija, prvenstveno iz individualnih ložišta u kojima se najčešće kao energent koristi drvo i povoljnije meteorološke uslove sa aspekta kvaliteta vazduha“, pojašnjeno je iz Agencije.

Bonus video: