NVO Green Home pokrenula inicijativu za zaštitu područja Vrsute

"Probijanje lokalnog puta omogućilo je nesavjesnim građanima da nelegalno eksploatišu bukovu šumu koja je stanište značajnih vrsta na međunarodnom i nacionalnom nivou. Na ovaj način iz šume se iznosi značajna količina drvne mase, mijenjaju se uslovi u kojima se razvija sprat zeljastih biljaka, pa se u skladu sa tim mijenja i floristički sastav"
140 pregleda 0 komentar(a)
gREEN hOME, Foto: Green Home
gREEN hOME, Foto: Green Home
Ažurirano: 26.05.2016. 13:49h

NVO Green Home je danas u Baru organizovala radionicu „Značajne biljne vrste, ugroženost staništa i mogućnosti za zaštitu Vrsute na lokalnom nivou“ koja je imala za cilj da učesnike upozna sa prirodnim vrijednostima Vrsute kao i načinima kako se ona mogu zaštiti i valorizovati.

"Povod događaja je Inicijativa za planiranje Vrsute zaštićenim područjem koju je NVO Green Home uputila Opštini Bar i obrađivačima Prostorno - urbanističkog plana za opštinu. Učesnici su imali priliku da se kroz prezentacije profesorice botanike Danke Petrović, upoznaju sa važnim biljnim vrstama i staništima ovog područja, dok su kroz izlaganje predstavnika Opštine Bar Damira Mašovića, upoznati sa odredbama Zakona o zaštiti prirode kao i mogućnostima za zaštitu prema trenutnim prostornim planovima", navodi se u saopštnju Green Home-a.

U saopštenju se dodaje da je na širem području Vrsute zabilježeno oko 500 različitih biljnih vrsta, među kojima je 57 različitog ranga endemizma.

"Takođe, prisutna su tri tipa međunarodno značajnih staništa i sedam vrsta koje su okarakterisane kao ugrožene i zaštićene Zakonom o zaštiti prirode, zbog čega Vrsuta zadovoljava kriterijume za izbor botanički najvrijednih lokaliteta u Crnoj Gori, odnosno identifikovana je kao IPA područje (Important Plant area – važno biljno područje). IPA područja nisu zakonski obavezujuća za državu, ali imaju ulogu u usvajanju i primjeni odgovarajuće legislative, što omogućava da se na ovom području planira zakonska zaštita i upravljanje na način koji je naklonjen prirodi",navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Vrsuta može okarakterisati kao ekološki značajan lokalitet, izuzetne prirodne vrijednosti ali i područje koje je sve češće i intenzivnije izloženo negativnim antropogenim uticajima kao što su neplanska i nelegalna sječa bukove šume, požari i urbanizacija.

"Probijanje lokalnog puta omogućilo je nesavjesnim građanima da nelegalno eksploatišu bukovu šumu koja je stanište značajnih vrsta na međunarodnom i nacionalnom nivou. Na ovaj način iz šume se iznosi značajna količina drvne mase, mijenjaju se uslovi u kojima se razvija sprat zeljastih biljaka, pa se u skladu sa tim mijenja i floristički sastav. Sa ciljem da se pritisci na prirodna bogatvstva i resurse svedu na minimun, pozivamo na izradu Studije zaštite kako bi se analizom svih prirodnih i biodiverzitetskih vrijednosti omogućila kategorizacija a zatim i proglašenje zaštićenim područjem kojim bi se upravljalo na adekvatan način. Radionica je organizovana kroz projekat “Zaštita divljih biljnih vrsta i njihovih staništa južnog i istočnog Mediterana” čiji su nosioci organizacije Plantlife international iz Ujedinjenog kraljevstva i IUCN, a finansiran je od strane MAVA fondacije. Lokalni partner na projektu je Izviđački odred “24. novembar”, zaključeno je u saopštenju,

Bonus video: