Podgorica: Jedna od „Tri junice” dobiće novi krov

Stanove u tri zgrade, na prostoru nekadašnje stočne pijace, pod povoljnim uslovima dobili su činovnici i uposlenici u Glavnom gradu, zaslužni sportisti i umjetnici, ali i nekoliko socijalno ugroženih porodica
1454 pregleda 1 komentar(a)
Popravljanje korva na zgradi, Foto: Luka Zeković
Popravljanje korva na zgradi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2018. 14:33h

Sanacija krova na zgradi “Cijevne komerc” u Piperskoj ulici u podgoričkom naselju Zagorič, počela je prije petnaestak dana, a kompletan posao trebalo bi da bude završen za dva mjeseca.

Sezonu kiša stanari zgrade već 15 godina, odnosno od kada su uselili, dočekivali su sa lavorima i krpama, vlažnim zidovima i memlom, jer je krov urađen mimo projekta, odnosno umjesto crijepa je stavljena tegola. Stanari su zbog toga tužili Glavni grad, a pravosnažnom presudom podgoričkog Osnovnog suda Glavni grad je obavezan da napravi novi krov i popravi fasadu. “Izvršitelj je na osnovu presude sa računa Glavnog grada skinuo 340.000 eura, kojima finansiramo radove. Biće postavljen mediteran crijep, napraviće novu fasadu, a izvođač radova ‘Izomont’ se obavezao da će o svom trošku stanarima sanirati oštećenja u stanovima od poplava”, kazao je stanar Zdravko Vukčević.

On je rekao da su izvođača radova i nadzornika izabrali stanari, u proceduri koja je sprovedena po zakonu. Investitor izgradnje zgrada u Zagoriču, popularno nazvanih “Tri junice”, bio je Glavni grad, a izvođač radova kompanija “Cijevna komerc”.

Stanove u tri zgrade, na prostoru nekadašnje stočne pijace, pod povoljnim uslovima dobili su činovnici i uposlenici u Glavnom gradu, zaslužni sportisti i umjetnici, ali i nekoliko socijalno ugroženih porodica.

Zgrada, tvrde stanari, ni poslije skoro deceniju i po nije legalna - nema još upotrebnu i građevinsku dozvolu, a zbog brojnih propusta nije završen tehnički pregled.

“Vodimo se kao nelegalni potrošači”, kazao je Vukčević. Zbog činjenice da su ni krivi ni dužni, dovedeni u situaciju da im na svim režijskim računima (voda, struja, komunalije) stoji da su nelegalni potrošači, ali i da kiše ugrožava njihove stambene objekte, 92 stanara je presavilo tabak i tužilo Glavni grad.

Bonus video: