Pljevlja: Vlast ubrzala pad trošne kuće

Trošna kuća prijetila je bezbjednosti prolaznika, jer su se njeni djelovi svakodnevno obrušavali na ulicu i okolna dvorišta...
114 pregleda 1 komentar(a)
rušenje kuće Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
rušenje kuće Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.05.2016. 06:46h

Po nalogu lokalne uprave, juče je počelo uklanjanje stare kuće u Ulici Tanasija Pejatovića, koja je prije nekoliko dana zbog dotrajalosti počela da se urušava.

Kuća je prijetila bezbjednosti prolaznika, jer u se njeni djelovi svakodnevno obrušavali na ulicu i okolna dvorišta.

Objekat je vlasništvo porodice Gospić, koja je bila veoma ugledna i bogata, a nasljednici koji žive širom svijeta posljednjih godina nijesu mnogo vodili računa o toj građevini.

Prije sedam dana, urušio se dobar dio kuće i pao na ulicu, ali tada niko nije povrijeđen.

“Vijestima” je prije tog događaja iz Opštine saopšteno da nisu podnijeli zahtjev Građevinskoj inspekciji za uklanjanje kuće, zbog određenih nepreciznosti u zakonu.

“Opština po Zakonu o izgradnji može da izda rješenje kojim se odobrava uklanjanje nekog objekta nakon što prethodno iscrpi sva pravna sredstva...

Tada su saopštili da uklanjanje starih kuća iziskuje i velika finansijska sredstva.

Neophodno je i da se Opština zaštiti od eventualnih sudskih postupaka, koje bi mogli da pokrenu vlasnici građevina.

Prije službenog rješenja o odobravanju uklanjanja objekta, Opština mora da angažuje sudskog vještaka građevinske struke, koji bi za svaku kuću utvrdio konstruktivnu stabilnost.

To je, pojasnili su iz Opštine, potrebno uraditi kako bi se izbjegli troškovi eventualnih sudskih postupaka u kojima bi vlasnici tvrdili da kuće nijesu ugrožavale živote Pljevljaka i da ih nije bilo neophodno ukloniti.

Nije saopšteno šta su stručnjaci utvrdili u slučaju stare kuće u Ulici Tanasija Pejatovića.

Osim te, u Pljevljima ima još dvadesetak dotrajalih kuća koje predstavljaju neposrednu opasnost za prolaznike, jer se nalaze uz saobraćajnice.

Prošle godine formirana je petočlana komisija, koja je popisala sve građevine koje ugrožavaju bezbjednost ljudi i saobraćaja i predloži njihovu rekonstrukciju ili donošenje rješenja o odobrenju uklanjanja.

Bonus video: