Građani poručili: Rijeke su vene našeg društva, ne interesuju nas dogovori vlasti i tajkuna

Skup u Beranama počeo je simboilično u pet do dvanaest ispred zgrade Opštine, a organizovali su ga mještani sela Vinicka koji se bune protiv gradnje male hidroelektrane na istoimenoj rijeci u tom selu
4039 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2018. 14:38h

Više stotina građana Berana i predstavnici skoro svih crnogorskih gradova zatražili su danas sa skupa u Beranama da Skupština i Vlada hitno stave moratorijum na dalju gradnju malih hidroelektrana, od kojih, kako su kazali, interes i korist imaju samo tajkuni, dok lokalno stanovništvo trpi štetu.

Predstavnica NVO Grin home Nataša Kovačević poručila je građanima beranskog sela Vinicka da nisu sami.

"Budite sigurni da nigdje niste sami, ni u Vinickoj, ni u Andrijevici, ni u Plavu niti bilo gdje u Crnoj Gori. Mi ćemo se potruditi da poruke sa ovakvih skupova dođu do svih tijela Evropske unije", kazala je Kovačević.

Iz Green home poručili građanima Vinicke da nisu sami

Skup u Beranama počeo je simboilično u pet do dvanaest ispred zgrade Opštine, a organizovali su ga mještani sela Vinicka koji se bune protiv gradnje male hidroelektrane na istoimenoj rijeci u tom selu.

Predsjednik te beranske mjesne zajednice Novica Lainović rekao je da taj posao neće moći da prođe u Vinickoj jer su na plebiscitu u selu 418 stanovnika bili protiv i samo osam za gradnju elektarane.

Poljoprivredni proizvođač iz Vinicke Mihailo Ostojić je upozorio da bi izgradnjom male hidrocentrale u tom selu bio ugrožen njegov njegov mali biznijs.

"Javni interes države je da mladi ostaju da žive ovdje, a ne da ih tjeramo tako što ćemo im uzeti vodu", kazao je Ostojić.

Sa protesta

Profesor Jovan Mališić poručio je da je Vinicka rijeka svoje korito pravila milionima godina.

"Oni sada hoće da je stave u cijevi i da to korito promijene preko noći. Mi to nećemo dozvoliti", rekao je Mališić.

Stanovnik sela Slobo Zečević, preko čijeg imanja je, kako je kazao, nezakonito ucrtan put rekao je da "boljeg vremena ko obraza nema dolazilo nije".

Podršku Vinićanima iskazalo je i Sportsko ribolovno društvo Lim iz Berana, čiji predsjednik Milutin Mićović je kazao da se ovakvim destruktivnim načinom gradnje malih hidrolektrana uništava život u rijekama.

"Život damo, rijeke ne damo", rekao je Mićović.

"Nećemo dozvoliti da rijeke stavljaju u cijevi"

Predsjednik NVO "Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori" Ramo Gutić iz Plava kazao je da se ne može sve kupiti novcem i da građani nisu na prodaju.

"Sjever Crne Gore nema naftu, ali ima čistu vodu, i zato je potrebno proglasiti moratorijum na gradnju svih malih hidroletrana. Nismo na vrijeme reagovali kada su počeli da grade ovdje u Beranama i Andrijevici, i vidimo šta su uradili", rekao je Gutić.

Podrška Vinićanima stigla je i iz Murine, gdje se takođe mještani protive stavljanju u cijevi rijeke u toj varošici.

Predsjednik MZ Murina Brano Otašević poručio je da će se građani "dostojanstveno, mirno i sigurno suprotstaviti gradnji malih elektrana".

I najmlađi su imali poruke za vlast

"Svi volimo državu, ali ne volimo kako se uništavaju državni resursi“, rekao je Otašević.

Stanovnik Andrijevice Brano Kastratović kazao je kako su oni preduprijedili gradnju malih elektrana na rijeci Gradišnici u toj opštini, i poručio mještanima Vinicke da budu uporni.

Izvršni direktor NVO Ozon iz Nikšića Aleksandar Perović, uz zvuke sirene, kazao je kako ih je ta muzika pratila uvijek kada bi dolazili u Berane da udahnu slobodu.

"Rijeke su vene našeg društva i niko neće dozvoliti da mu otimaju krv koja teče tim venama. Nas ne zanima šta su se dogovorili država i tajkuni", rekao je Perović.

"Ne dozvolimo da se uništavaju državni resursi"

Protestu protiv gradnje malih hidroeletrana u Beranama prisustvovali su i predstavnici NVO MANS.

U beranskoj opštini male elektarne gradi Hidroenergija Montenegro, u Plavu biznismen Žarko Burić, u Andrijevici brat predsjednika opštine Srđana Mašovića, Igor Mašović, u Vinickoj je koncesije dobilo predueće Rudi komerc iz Berana.

Model gradnje malih elkektrana svuda je isti, kao što je to već urađeno u beranskom selu Šekular. Rijeke se stavljaju u cijeci i kolometrima odvode do mašinskih postrojenja, dok korita planinskih rijekla ostaju suva, a lokalno stanovništvo ostaje bez vode.

Bonus video: