Koga Komisija štiti - bivše zakupce ili zakon

Tender za zakup lokacije na kojoj se nalazi popularni otvoreni lokal Big Ben, raspisan je krajem marta i izazvao je veliko interesovanje
70 pregleda 10 komentar(a)
Ulcinj
Ulcinj
Ažurirano: 25.05.2016. 19:20h

Opštinska tenderska komisija Ulcinja odbila je sve prigovore na rješenje o poništenju javnog poziva za izdavanje pod zakup zemljišta za postavljanje privremenih objekata ispod Starog grada, u pokušaju da limitira odgovornost zbog nejasnih kriterijuma i formule bodovanja, koji su izazvali tenzije nakon javnog otvaranja ponuda početkom aprila.

Istovremeno, jedan od učesnika na tenderu - Liridon Alić podnio je predsjedniku Opštine Nazifu Cunguu zahtjev za izuzeće predsjednika tenderske komisije Almira Molabećirovića, optužujući ga da sve radi kako bi pomogao ranijim zakupcima popularnog lokala Big Ben.

Molabećirović je “Vijestima” kazao da je zahtjev za njegovo izuzeće besmislen i najavio raspisivanje novog javnog poziva za zakup te lokacije.

Tender za zakup lokacije na kojoj se nalazi popularni otvoreni lokal Big Ben, raspisan je krajem marta i izazvao je veliko interesovanje.

Na tenderu je bilo sedam učesnika, a najviša ponuda glasila je na iznos od čak 112.000. eura. Druga je iznosila 33.692 eura, treća 27.200 a četvrta 23.100 eura.

Raniji zakupci atraktivne lokacije ponudili su nešto preko 5.000 eura, ali su se zbog načina bodovanja, odnosno zbog stečenih referenci, našli na drugom mjestu.

To znači da bi oni opet gazdovali tom lokacijom, u slučaju odustajanja prvorangiranog ponuđača.

Zbog sumni u takav ishod, Samir Kurtović, Momčilo Rudović i Alić podnijeli su prigovore tražeći da se njihove ponude pravilno vrednuju, jer su nekoliko puta veće od ponude ranijih zakupaca.

“Formula je diskriminatorska, koruptivna, pa samim tim i nezakonita. Ovakav vid dobijanja tendera sam po sebi je nezakonit i lica koja pomažu ranijim zakupcima ulaze u zonu krivične odgovornosti, jer prije svega rade na štetu budžeta Opštine”, piše u zahtjevu za izuzeće Molabećirovića.

Alić tvrdi da Komisija namjerno odugovlači postupak.

“Prekinuli su postupak i proslijedili ga specijalnom tužilaštvu na odlučivanje, iako dobro znaju da ta adresa nije nadležna za postupanje u ovom slučaju, prije donošenja konačne odluke. Treba li nam i ovdje leks specijalis kako bismo pomogli prijateljima”, napisao je Alić.

Ocijenio je da je i u vezi s tim poslom prste umiješala politika i poziva Cungua da prekine tu praksu.

“Možda Vama ovi navodi ništa ne znače, jer se radi o ljudima koji su članovi i simpatizeri Force koju vodite. Ipak kao dobar domaćin, dužni ste da vodite računa o interesima Opštine, na čijem ste čelu”, kazao je Alić.

Kurtović u pisanom dopisu gradonačelniku pita da li je dobro za grad prihvatiti ponudu koja je za 28.000 eura manja od njegove.

“Postavlja se pitanje zbog čega bi trebalo dati bodove nekom na osnovu ranijeg zakupa i dati mu prednost u startu. U pitanju je opštinsko i državno zemljište, a ne nečija đedovina. Ni Morsko dobro ne favorizuje ranije zakupce privremenih lokacija”, tvrdi Kurtović.

U prvom javnom pozivu, kaže Kurtović, nije bilo odredbe da će se u slučaju odbijanja prvorangiranog, vršiti ponovno vrednovanje ponuda.

“To je uslijedilo tek u drugom pozivu i namjera da se pomogne ranijim zakupcima po svaku cijenu više je nego očigledna”, kaže on.

U obrazloženju rješenja o poništenju tendera, komisija je navela da se kriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača po osnovu ranijeg korišćenja mogu primijeniti i koristiti suprotno namjeni za koju su propisani.

“ Komisija je odlučila da iskoristi mogućnost iz javnog poziva kojim je predviđeno da se iz opravdanih razloga poziv može poništiti za pojedine lokacije do donošenja odluke o izboru najpovoljnije ponude. U konkretnom slučaju smatramo da postoje razlozi za to”, navodi se u Rješenju.

Kurtović, Rudović i Alić najavili su da neće učestvovati na novom pozivu, ukoliko kriterijumi i bodovanje budu isti.

Tvrde da su rješenja i odluke tenderske komisije konfuzni.

“Nećemo učestvovati na novom tenderu, ako sve ostane po starom jer je jednostavno nemoguće pobijediti u potpuno neregularnoj utakmici. Odlučni smo da pravdu istjeramo do kraja. Tužićemo i komisiju i Opštinu i sasvim sigurno dobiti spor”, saopštili su oni “Vijestima”.

Molabećirović: Pravićemo nove rang-liste kod svakog odustajanja

Molabećirović je kazao da isti kriterijumi važe već pet godina i da je ovo prvi put da komisija ima takve probleme.

“Javni poziv napisan je u skladu sa uredbom o prodaji i davanju pod zakup nepokretnosti. Odredbe koje se odnose na bodovanje ponuda kao zakonite, ocijenio je glavni administrator”, kazao je.

Dodao je da je tekst javnog poziva usvojen jednoglasno i naveo da mu nije jasno kako je komisija pomogla ranijim zakupcima tako što je poništila tender.

“Da smo napravili rang-listu po tim pravilima, raniji zakupci bi bili drugi i nakon odustajanja prvog i ove godine bi koristili lokaciju. To samo ide u prilog svima koji su ponudili više novca, jer u novom pozivu toga više neće biti. U slučaju svakog odustajanja, pravićemo nove rang-liste”, kazao je on.

“Opština više voli pet, nego 27 hiljada eura”

Momčilo Rudović, koji je za lokaciju ponudio nešto više od 27.000 eura, podnio je krivičnu prijavu protiv Molabećirovića i ostalih članova opštinske komisije.

U njoj navodi da sistem bodovanja koji primjenjuje komisija nije zakonit.

“Izgleda da Opštini Ulcinj više odgovara da inkasira pet, nego 27 hiljada eura. To je krivično djelo zloupotrebe položaja”, naveo je Rudović u prijavi.

Bonus video: