Ebadi: Najveći lomovi u mom životu, bili su moje najveće pobjede

„Širin Ebadi izrazila je veliko zadovoljstvo informacijama koje je imala priliku da čuje od dva ministra i čestitala Vladi Crne Gore na politici koju vodi na polju ljudskih prava ističući da Crna Gora može poslužiti kao primjer mnogo razvijenijim sistemima i državama“, saopšteno je iz Ministarstva nauke
1 komentar(a)
Sanja Vlahović, Suad Numanović, Širli Ebadi, Foto: Vlada Crne Gore
Sanja Vlahović, Suad Numanović, Širli Ebadi, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.05.2016. 18:56h

Crna Gora može poslužiti kao primjer mnogo razvijenijim sistemima i državama, poručila je dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistkinja za ljudska prava, Širin Ebadi.

Ministarka nauke Sanja Vlahović i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sastali su se danas sa Ebadi, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

„Širin Ebadi izrazila je veliko zadovoljstvo informacijama koje je imala priliku da čuje od dva ministra i čestitala Vladi Crne Gore na politici koju vodi na polju ljudskih prava ističući da Crna Gora može poslužiti kao primjer mnogo razvijenijim sistemima i državama“, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Ebadi je, kako se dodaje, upoznala Vlahović i Numanovića sa najvažnijim dešavanjima u njenom životu i bitkama koje je vodila i vodi za ljudska prava i prava žena u rodnom Iranu.

„Najveći lomovi u mom životu, bili su moje najveće pobjede i sada se, čini mi se, snažnije nego ikad, borim za ljudska prava, pokušavajući da dam primjer mlađim generacijama“, istakla je ona.

Vlahović i Numanović su sa Ebadi razgovarali o ljudskim pravima i približili dobitnici Nobelove nagrade stanje na tom polju u Crnoj Gori.

„Ministri su istakli da je Crna Gora na Zapadnom Balkanu prepoznata kao zemlja koja mnogo polaže na pitanja ljudskih prava i u tom smislu ostvaruje najbolje rezultate“, kaže se u saopštenju.

Za to, kako su rekli Vlahović i Numanović, praktično nije potrebna statistika. „Crna Gora živi na takav način, visoko cijeneći prava manjina i stavljajući pitanja ljudskih prava na listu svojih prioriteta“.

„Takođe, Crna Gora je za vrijeme rata, koji je pogodio bivšu Jugoslaviju, bila ostrvo mira i pružila prijateljsku ruku svim izbjeglicama koji su svoje domove napuštili pred vihorom rata. To isto je učinila i nakon sukoba na Kosovu, otvorivši u potpunosti svoje granice, te su u jednom trenutku izbjeglice činile čak četvrtinu njenog stanovništva“, poručili su Numanović i Vlahović.

Vlahović je, kako je saopšteno, sa Ebadi razgovarala o ženskom liderstvu.

„Saglasivši se da je praksa u svijetu pokazala da veće učešće žena na mjestima odlučivanja igra ključnu ulogu u borbi protiv korupcije, utiče na povećanje nivoa kredibiliteta političkih partija, ali i povećanju opšte društvene stabilnosti“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: