1.900 pozivnica za mališane iz šest sjevernih opština

Marijana Blečić, koordinatorka u Pedagoškom centru, podsjetila je da su za kampanju odabrane opštine sa najnižom stopom upisa u vrtić
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2016. 12:29h

Predškolci i učenici prvih, drugih i trećih razreda brojnih osnovnih škola i predškolskih ustanova iz južne i centralne regije uradili su 1.900 pozivnica koje će biti podijeljene mališanima u Pljevljima, Mojkovcu, Kolašinu, Žabljaku , Šavniku i Plužinama. Izradu pozivnica pod nazivom ”Djeca djeci–upiši se u vrtić” pokrenuo je Pedagoški centar Crne Gore u sklopu aktivnosti koju Unicef i Ministarstvo prosvjete sprovede u pomenutih šest opština u okviru pripremnih aktivnosti za kampanju “Svi u vrtić”.

Nakon umjetničkog performansa i podjele pozivnica Pedagoški centar će zajedno sa volonterima Filozofskog fakulteta iz Nikšića organizovati vrtić na otvorenom kako bi kroz igru mališanima, ali i njihovim roditeljima, približili značaj predškolskih ustanova.

Marijana Blečić, koordinatorka u Pedagoškom centru, podsjetila je da su za kampanju odabrane opštine sa najnižom stopom upisa u vrtić.

“Kampanja se sprovodi na sjeveru, jer najmanji procenat djece starosti od tri do šest godina pohađa vrtić. Takođe, u ovom dijelu zemlje je najveći procenat djece pogođen siromaštvom, što predškolsko obrazovanje čini još značajnijim za njihov pravilan razvoj”, istakla je Blečić.

Kampanja ima za cilj, prema njenim riječima, i mijenjanje stavova roditelja koji smatraju da dijete ne treba da ide u vrtić ako neko kod kuće može o njemu da brine, kao i stava da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pomogne zaposlenim roditeljima i da djeca treba da počnu da uče tek kad krenu u školu.

Podjela pozivnica, umjetnički performans i vrtić na otvorenom kreću od sjutra, kada su zakazani prvi događaji u Pljevljima i Žabljaku (10,30-11,30 Pljevlja i 13,30-14,30 Žabljak) i u Šavniku i Plužinama (10-11h Šavnik i 13-14h Plužine).

Galerija

Bonus video: