Naknade za majke iz Rožaja još neizvjesne: Šta je Murić na deponiju odnio?

Sadrija Murić kazao da je na deponiju nosio dokumentaciju, iz Biroa tvrde da to nijesu papiri koje su zagubili...
71 pregleda 12 komentar(a)
Rožaje protest majki, Foto: Aida Skorupan
Rožaje protest majki, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 25.05.2016. 08:58h

Više desetina majki koje još nijesu ostvarile pravo na doživotnu naknadu blokiralo je juče nakratko prostorije rožajskog Biroa rada, a opšti metež nastao je nakon što je Sadrija Murić sugerisao da je njihova dokumentacija možda i zapaljena.

On je kazao da je za dnevnicu od 25 eura prije nekoliko godina dokumentaciju iz arhive nosio na deponiju, gdje je zapaljena. Iz Biroa rada, međutim, tvrde da je tada uništena dokumentacija Centra za socijalni rad koji se nalazi u istoj zgradi, a ne njihova arhiva.

Majke su pojasnile da su blokirale zgradu iz revolta što u grad na Ibru nije doputovala direktorica Zavoda Vukica Jelić, što je, kako tvrde, dogovoreno 16. maja u Podgorici na sastanku sa tadašnjom ministarkom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević.

Umjesto Jelićeve, u Rožaje su doputovala tri njena pomoćnika i tri šefa resora, koji su rekli da direktorica nije mogla doći iz privatnih razloga.

Predstavnici Zavoda razgovarali su sa majkama o problemima zbog kojih još nije odgovoreno na njihove zahtjeve za ostvarivanje doživotne naknade.

Obećali su da će sva rješenja biti gotova do kraja mjeseca i da će sve eventualno nezadovoljne majke imati pravo na žalbu.

Dio majki sa troje i više djece iz Rožaja pravo na doživotnu naknadu nije ostvario, jer je, kako tvrde, neko u Zavodu izgubio dokumentaciju koja dokazuje da su se 15 i više godina javljale na Biro.

Prema ranije saopštenim podacima, procjenjuje se da još nijesu riješeni zahtjevi oko 1.000 majki.

Tužilaštvo provjerava

Okupljene majke "Vijestima” su kazale da je Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj povodom njihove prijave da su neidentifikovani službenici zloupotrijebili položaj i zagubili dokumentaciju koju su bili dužni da čuvaju.

Tužilac je, tvrde majke, već uzeo izjave nekih od njih, zbog čega se nadaju da će krivci ubrzo biti i procesuirani.

Bonus video: