Nije to ženska, no Bebina konvencija

Iz ženskih NVO tvrde da je takva odluka "još jedan dokaz koliko se crnogorske institucije malo zanimaju za stvarne potrebe i interese žena u Crnoj Gori"
240 pregleda 15 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2016. 06:03h

Pripadnice ženskih crnogorskih nevladinih organizacija protestovaće danas povodom početka regionalne Konvencije žena zapadnog Balkana, koju povezuju sa Vladimirom Bebom Popovićem i njegovim Institutom za javnu politiku. One su se na taj korak odlučile jer, kako navode, "ovakav elitistički skup ne podržava aktivizam žena".

"I dodatno ruši teško uspostavljeno povjerenje i mreže solidarnosti između žena koje rade na terenu i koje trpe nasilje, obesmišljava, privatizuje i diskredituje sve napore da se žene u Crnoj Gori prepoznaju kao politički subjekti i izvrše veći uticaj na razvoj i uspostavljanje rodne ravnopravnosti”, piše u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Anima, Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća, SOS Telefon, Centar za romske inicijative, Bona fide i Snažna mama.

U petočlanom organizacionom odboru Konvencije žena "Ona je tu" sjedi Popovićeva saradnica iz Instituta za javnu politiku Selena Tasić, kao i Aneta Spaić, Ivona Jovović Dabetić, Meliha Ramusović i Emina Kolarević, kćerka Ane Đukanović koja će, kako je najavljeno, govoriti na Konvenciji.

Na sajtu Instituta ranije je bilo navedeno da su Tasićeva i Kolarevićeva zaposlene kod njih. Popović je demantovao da Kolarevićeva radi u Institutu i njenog imena više nema na sajtu. Prvo ime u projektnom timu Konvencije je Mina Muković, koja je i u projektnom timu kancelarije Popovićevog Instituta.

Uprkos tome, iz Instituta su ranije demantovali bilo kakvu povezanost sa Konvencijom, a organizatorke sa Popovićem i Vladom. Popoviću je lani, nakon protestnog pisma 52 nevladine organizacije iz regiona, Evropska komisija otkazala grant za projekat "Ženska vlada Zapadnog Balkana", za koji je trebalo da dobije 127.500 eura...

Na sajtu Konvencije žena, kao jedan od "srebrnih" sponzora navedena je crnogorska avio-kompanija "Montenegro erlajnz" (MA). Piše da su događaj podržali Vlada i Glavni grad.

Iz ženskih NVO tvrde da je takva odluka "još jedan dokaz koliko se crnogorske institucije malo zanimaju za stvarne potrebe i interese žena u Crnoj Gori".

"Ignorisana je očigledna veza sa projektom Instituta... koji je suspendovala Evropska komisija, jer je direktor ove organizacije Popović, u kontinuitetu sprovodio nasilnu kampanju protiv aktivistkinje civilnog društva. Umjesto toga, institucije sistema su iskazale do sad neviđenu spremnost da podrže, tek, osnovanu nevladinu organizaciju u realizaciji jednog elitističkog i neopravdano skupog događaja".

Organizatori juče nijesu saopštili koliko je koštala organizacija Konvencije, saopštivši da će na pitanja "Vijesti" odgovoriti po završetku događaja.

Crnogorske ženske NVO su od institucija, koje su podržale Konvenciju, zatražili odgovore kakav će uticaj pomenuti događaj imati na poboljšanje položaja žena.

Pitaju i na osnovu koje odluke su donijeli odluku da ograničena sredstva za unapređenje položaja žena troše na pomenuti projekat i koliko je ko dao za organizaciju...

Neće doći ni bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor?

Više izvora tvrdi da je učešće na konferenciji otkazala i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, ali na to pitanje “Vijestima” nijesu odgovorili organizatorke konvencije.

U zajedničkom saopštenju ženskih NVO navodi se da su učešće otkazale gotovo sve crnogorske NVO, koje se bave ženskim pravima.

Ranije je saopšteno da je učešće otkazala američka ambasadroka Margaret En Uehara. U novoj agendi događaja ne pominju se ranije najavljene - spisateljica Biljana Srbljanović, bivša predsjednica Skupštine Albanije Jozefina Topali, ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić i direktorica TV “Vijesti” Marijana Kadić Bojanić.

Predsjednice Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić i udruženja “Roditelji” Kristina Mihailović potvrdile su “Vijestima” da neće prisustvovati, iako su njihova imena u agendi.

Vlada se ogradila od događaja, tvrdi da pare nijesu dali

Vlada i Ministarstvo nauke, kojem su se u više medijskih saopštenja organizatorke zahvalile na podršci, su se, međutim, ogradili od događaja.

"Vijestima" je kratko saopšteno da nijesu podržali ni izdvajali bilo kakva sredstva za događaj.

Iz Glavnog grada odgovorili su da nijesu finansijski pomogli skup, ali da podržavaju njegovu "organizaciju i cilj", što je, tvrde, u skladu sa njihovim Akcionim planom za rodnu ravnopravnost.

"Dodatni motiv za podršku se ogleda i u najavljenim učesnicama, koje će, vjerujemo, obezbijediti još veći kredibilitet manifestacije”, saopštili su iz PG Biroa.

Iz MA juče nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti", a najavljeno je da će na skupu učestvovati predsjednica Odbora direktora Daliborka Pejović.

Bonus video: