"ŠEF JEDINICE ODSUSTVUJE VEĆ NEKOLIKO MJESECI"

CŽI: U ŽPCG nema odgovornosti na radnim mjestima za bezbjednost saobraćaja

"U ŽPCG nema odgovornosti za učinjene propuste. Ako nema odgovornosti nema ni bezbjednosti”
2 komentar(a)
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.05.2016. 16:25h

Iz Centra za željeznička istraživanja (CŽI) upozorili su da u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) ne postoji odgovornost na ključnim radnima mjestima za bezbjednost saobraćaja.

Saopštili su da je takvo stanje u “jedinici vuče vozova u Podgorici, koja je najdirektnije povezana sa bezbjednosnim prevozom putnika u lokalnim vozovima”.

“Već nekoliko mjeseci, zbog odsustva šefa jedinice, njegove poslove obavlja lice koje po Ugovoru o radu obavlja poslove mašinovođe. Poslove nadzornika lokomotiva obavljaju lica koja po ugovorima o radu obavljaju poslove mašinovođe. Posao kontrolno prijemnog organa (KPO) ne obavlja lice koje ima ugovor o radu za taj posao, nego to rade dežurni nadzornici lokomotiva koji imaju ugovore o radu za poslove mašinovođe. Sva ova radna mjesta su u vezi sa bezbjednošću željezničkog saobraćaja”, piše u saopštenju CŽI, na čijem čelu je inženjer Milisav Dragojević.

Navode da je bezbjednost željezničkog saobraćaja uslovljena odgovornim radom svih zaposlenih, jer “nema bezbjednosti, gdje nema odovornosti”.

“Može li neko odgovarati za posao koji mu nije definisan ugovorom o radu? Može li se istovremeno obavljati više poslova (mašinovođa, nadzornik lokomotiva i kontrolno prijemni organ), a da se ispoštuju željeznički propisi? Ne može. Pogotovo ne može niko obavljati poslove šefa Jedinice vuče bez rješenja ili ugovora o radu jer je to najvažnije radno mjesto u ŽPCG po pitanju bezbjednosti”.

Saopštili su da se takvim načinom organizovanja u ŽPCG ne može utvrditi ko je za šta odgovoran, zbog čega, tvrde, ne čudi što se “bez ičije odgovornosti daju neispravna vozila za prevoz putnika”, na šta CŽI ukazuje već duže vrijeme.

Ističu da je na taj problem navodno ukazao i rukovodilac Unutrašnje kontrole, ali da je njegova rješenja u dva navrata stavio van snage izvršni direktor ŽPCG Milojica Zindović.

“Sve ovo ukazuje da u ŽPCG nema odgovornosti za učinjene propuste. Ako nema odgovornosti nema ni bezbjednosti”.