"Država ignorisala vezu sa projektom Vladimira Popovića"

"Ovakav elitistički skup ne podržava aktivizam žena i dodatno ruši teško uspostavljeno povjerenje i mreže solidarnosti između žena koje rade na terenu i koje trpe nasilje, obesmišljava, privatizuje i diskredituje sve napore da se žene u Crnoj Gori prepoznaju kao politički subjekti i izvrše veći uticaj na razvoj i uspostavljanje rodne ravnopravnosti"
154 pregleda 10 komentar(a)
Beba Popović, Foto: Zoran Đurić
Beba Popović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2016. 05:20h

Više ženskih nevladinih organizacija ocijenilo je da Ministarstvo nauke, Glavni grad i Montenegro Airlines odlukom da podrži Konvenciju žena Zapadnog Balkana - "Ona je tu", "dokazuju koliko se crnogorske institucije malo zanimaju za stvarne potrebe i interese žena u Crnoj Gori".

"Ignorisana je očigledna veza sa projektom Instituta za javne politike koji je suspendovala Evropska komisija, jer je direktor ove organizacije, Vladimir Beba Popović, u kontinitetu sprovodio nasilnu kampanju protiv aktivistkinje civilnog društva. Umjesto toga, institucije sistema su iskazale do sad neviđenu spremnost da podrže tek osnovanu nevladinu organizaciju u realizaciji jednog elitističkog i neopravdano skupog događaja. Sve to u situaciji kad ukupan budžet namijenjen sprovođenju aktivnosti koje se tiču rodne ravnopravnosti, a koji je Vlada dodijelila Odjeljenju za rodnu ravnopravnost iznosi 17.600 eura, kad država nema novca da obezbjedi osnovne servise za žene, da isplati naknade za majke i da sistemski podrži poštovanje ženskih ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale NVO Anima iz Kotora, Centar za ženska prava i Sigurna ženska kuća iz Podgorice, SOS Telefon i Centar za romske inicijative iz Nikšića, Bona fide iz Pljevalja i Snažna mama iz Bijelog Polja.

Navode da su pored aktivistkinja tih NVO, učešće na Konvenciji "Ona je tu" otkazale i mnoge druge čija se imena još uvijek nalaze u programu Konvencije.

NVO traže da Vlada, Ministarstvo nauke, Glavni grad i "prezadužena kompanija u državnom vlasništvu" Montenegro Airlines informišu javnost o sledećim pitanjima:

  • Koji će uticaj pomenuti događaj imati na poboljšanje položaja žena u Crnoj Gori?
  • Na osnovu koje odluke, konkursa, ili otvorenog poziva za nevladine organizacije su donijeli odluku da ograničena sredstva za unapređenje položaja žena troše na pomenuti projekat?
  • Koliko sredstava je svaka institucija pojedinačno uložila u organizaciju Konvencije, uklučujući i logističku podršku?
  • Kolika je ukupna cijena ovog projekta, uključujući promotivnu kampanju, honorare učesnica Konvencije i svih osoba uključenih u projekat.

"Ovakvo postupanje svih relevantnih institucija, pa i onih koje su najpozvanije da brane ženska ljudska prava, predstavljaju svojevrsnu korupciju i negiranje svih napora da se uspostavi fer i transparentan odnos između civilnog društva i institucija, a posebno negiranje 20 godina doslednog i kontinuiranog rada ženskih grupa koje još uvijek obezbjeđuju sve one servise koje je država dužna da finansira, a to ne čini zbog, navodnog, nedostatka sredstava. Ovakav elitistički skup ne podržava aktivizam žena i dodatno ruši teško uspostavljeno povjerenje i mreže solidarnosti između žena koje rade na terenu i koje trpe nasilje, obesmišljava, privatizuje i diskredituje sve napore da se žene u Crnoj Gori prepoznaju kao politički subjekti i izvrše veći uticaj na razvoj i uspostavljanje rodne ravnopravnosti", zajključuje se u zajedničkom saopštenju sedam NVO.

Bonus video: