Sudbina Stadiona malih sportova: Mjesto za vješanje

Na stadionu, koji je godinama pod katancem, sada se tek nekoliko puta godišnje održi pokoji koncert. Dok čeka rušenje. Ekonomska računica gradskih vlasti jasna je: stadion zauzima sedam hiljada kvadrata na jednoj od najatraktivnijih lokacija u strogom centru Podgorice
340 pregleda 4 komentar(a)
City grove, Foto: Facebook.com/PublicFigure
City grove, Foto: Facebook.com/PublicFigure
Ažurirano: 23.05.2016. 17:22h

Stadion malih sportova u Podgorici, nekada kultno kulturno i sportsko-rekreativno mjesto, godinama je pod katancem. Priča koju čuva ovo mjesto ukazuje na njegovu važnost za građane Podgorice: tu su se održavali najjači jugoslovenski turniri u malom fudbalu, koncerti velikih rok bendova nekadašnje Republike, sve do najobičnijih dječijih druženja. Sada se na stadionu tek nekoliko puta godišnje održi pokoji koncert.

Danas na stadionu rijetko možete zateći ljude koji se bave sportom, a koševi i golovi su odavno polomljeni. Tek nekolicina entuzijasta tu dolazi kako bi održavali opštu fizičku spremu. Mali stadion pod Goricom postao je stecište zavisnika od droga i alkohola, gdje se često može pronaći pribor koji za sobom ostave zavisnici (špricevi, igle).

Najekstremniji pokazatelj degradacije ovog mjesta desio se prije nešto više od mjesec dana – na stadionu se objesio tridesettrogodišnjak.

Kulturno-istorijska važnost stadiona malih sportova očigledno ne brine ljude koji „vode računa“ o Glavnom gradu. Već desetak godina, kažu naši sagovornici, traje pritisak da se stadion malih sportova sruši i pretvori u (elitnu) rezidencijalnu zonu. Ekonomska kriza koja je nastupila 2007/2008. zaustavila je graditeljski bum, i moguće sačuvala stadion od tragične sudbine koja je zadesila mnoga druga podgorička zdanja.

Podsjetimo, u rušilačkom naletu Miomira Mugoše, tadašnjeg gradonačelnika Glavnog grada, između ostalog su porušeni teniski tereni pod Goricom, kino Kultura (2011), do temelja hotel Crna Gora (2013), a na mjestu velikog broja dječijih igrališta koja su se nalazila u dvorištima zgrada u centru grada, nikle su garaže ili nove stambene zgrade.

Da su gradonačelnici Podgorice odlučni u namjeri da stadion poruše, pokazuje dokument iz maja 2015. godine. Novim izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana „Nova varoš 2”, na osnovu odluke gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, predviđeno je da na mjestu Stadiona malih sportova bude - zgrada. Na tom prostoru, kako su tada pojasnili iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, gradiće se objekti poput onih ispred stadiona, sa prizemljem plus dva do tri sprata.

Od gradonačelnika Glavnog grada i Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, nijesmo uspjeli dobiti odgovore vezane za sudbinu Stadiona. Dakle, ne znamo zbog čega je stadion pod katancem već dugi niz godina i zbog čega je planirano rušenje, a ne renoviranje. Nijesmo saznali ni koje (besplatne) sporsko-rekreativne terene su planirali izgraditi ukoliko sruše stadion, za kada je planirana izgradnja planom predviđenih stambenih objekata, kao ni koje građevinske firme treba da grade na mjestu gdje je sada teren (što i nije teško pretpostaviti).

Od građana koji su pripadali Mjesnoj zajednici Centar se od plata odbijao iznos za izgradnju Stadiona malih sportova, sve dok Sportski centar nije preuzeo teren. Interesantno je da tadašnje investitore ne konsultuju sada kad treba da ga poruše.

Međutim, ekonomska računica gradskih vlasti jasna je: stadion zauzima sedam hiljada kvadrata na jednoj od najatraktivnijih lokacija u strogom centru Podgorice. Građani koji su i dalje spremni da se potrude da sačuvaju stadion, u Opštini su saznali da Glavni grad nije zainteresovan za renoviranja, te da privatnici koji bi investirali mogu da se jave..

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: