Flašica crnogorskog vazduha sada košta 1.500 eura

“Ne preporučuje se osobama koje ne vole svoju zemlju, jer može doći do čudnih alergijskih reakcija”, piše u uputstvu za korišćenje CG vazduha...
306 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2016. 17:54h

Vlasnici prvog etno sela u Crnoj Gori - Montenegro, braća Milonja i Radonja Blagojević odlučili su da deceniju postojanja obilježe otvaranjem pet mini muzeja i promocijom “crnogorskog vazduha” u novom ruhu.

“Poenta našeg etnosela je i da ljudima pružimo mogućnost da vide stare stvari, da kod starijih probudimo sjećanja i nostalgiju, a mlađima da pružimo mogućnost da nauče nešto novo”, kazao je Milonja Blagojević.

Etnoselo u Pivi, na oko tridesetak kilometara od Nikšića, otvoreno je 20. maja 2006. godine.

Blagojevići objašnjavaju da će gosti moći da posjete muzeje vazduha, sira, vune, muzike i stripa, u kojima ih “dočekuju” gramofoni, LP ploče, kasetofoni, vokmeni, ali i poznati strip junaci - Zagor, Alan Ford, Blek Stijena, kapetan Miki...

Kažu da posebno mjesto zauzima muzej vazduha - jer je “crnogorski vazduh ” proizvod koji je proslavio braću Blagojević.

U muzeju je smještena čitava “istorija” crnogorskog vazduha, od kralja Nikole i pretka Blagojevića Nikodina, preko Tita, Kenedija i Nikodinovog sina Vukosava, do vlasnika etnosela.

Prva bočica vazduha “napunjena” je 21. maja 2006. godine i prema riječima Blagojevića, neprocjenjive je vrijednosti.

Čuvaju je u staklenoj neprobojnoj kutiji, a na eBay sajtu dostigla je cijenu od 12.000 eura.

“ Vazduh je spakovan u luksuznom izdanju, a mi smo angažovali još par kreativnih ljudi iz Crne Gore. Staklena flaša je ‘obučena’ u motive narodne nošnje, rad Rakočevića, sa zlatnim upredenim nitima. Riječ je o 120 niti. Kutija je ručno urađena, a dizajneri Promotiv studija i modelator studija ‘Vera’ uradili su pozlaćeni crnogorski grb i pločicu sa natpisom ‘crnogorski vazduh ’”, objasnio je Milonja Blagojević.

Luksuzno pakovanje zahtijeva i “luksuznu cijenu”. Tako flašica crnogorskog vazduha neće više koštati pet, već 1.500 eura.

Blagojevići su sigurni da će i po toj cijeni naći kupce.

“Oko te boce je radio veliki broj ljudi, a ono što joj daje posebnu cijenu i što je najvrijednije je vazduh . Mislimo da će to biti najskuplji, ali i najvredniji, vazduh na svijetu. Evo, sad i Kinezi prodaju vazduh , ali mi Crnogorci smo uvijek korak ispred svih u idejama”, kazao je Blagojević.

Prva serija ima deset flaša, od kojih će tri biti ostavljene u muzej vazduha, jedna potomcima Blagojevića, dok će ostalih šest moći da se kupe.

U pripremi je i brošura na crnogorskom i engleskom, sa istorijatom crnogorskog vazduha.

Na flaši piše da vazduh sadrži 23 odsto kiseonika, da djeluje povoljno na ljudski organizam tako što “normalizuje metabolizam, smiruje nadraženi nervni sistem, stimuliše duhovnu i tjelesnu aktivnost”.

“Udahnite dva do tri puta i osjetićete nostalgiju prema Crnoj Gori. Ne preporučuje se osobama koje ne vole svoju zemlju, jer može doći do čudnih alergijskih reakcija”, navodi se u tekstu.

Blagojevići kažu da će za one koji ne vole crnogorski vazduh , biti pripremljene gas maske kako bi mogli da “bezbjedno” pogledaju muzej.

Cvjeta prodaja vazduha u svijetu, Kinezi najbolji kupci

U oktobru prošle godine kanadska firma „Vitaliti er“ počela je sa prodajom vazduha Kinezima i prvih 500 boca raspodato je za četiri dana po cijeni od 15 dolara, što je u Kini otprilike 50 puta skuplje od boce mineralne vode.

Nakon toga poslali su novu pošiljku od 4.000 boca.

Godinu ranije Liang Kegang, umjetnik iz Pekinga, za 770 dolara prodao je staklenu bocu vazduha koju je „napunio“ dok je bio u Francuskoj.

I Britanci su ove godine krenuli sa „prodajom“ vazduha. Porodica De Vots dizajnerski kiseonik sakupljen na livadama duž Britanije, prodaje po cijeni od 115 dolara.

I oni su tržište našli u Kini, gdje je vazduh izuzetno zagađen. U priču oko „prodaje“ vazduha umiješali su se i Kinezi. Stanovnici sela na planini Lianšan otvorili su improvizovanu „pijacu svježeg vazduha“ na kojoj po cijeni od tri funte ili funte, u odnosu na veličinu kese, prodaju kesu „svježeg vazduha“.

Turci konzerve „svježeg vazduha“ prodaju po cijeni od skoro 6,5 eura i tvrde da prolazi kao alva, a u Sloveniji 2014. godine pčelari su osmislili takozvane „api komore“ – drvene kućice u kojima turisti sjede i udišu “ljekoviti” vazduh iz košnica.

Za pola sata boravka u „api komori“ potrebno je izvojiti desetak eura.

Postoji i vazduh koji je skuplji od crnogorskog. Jedan navijač Lejkersa na „eBay“ sajtu postavio je oglas da prodaje kesicu vazduha sa posljednjeg meča Kobi Brajanta. Početna cijena bila je dolar, da bi ubrzo dostigla vrijednost od čak 15.000 dolara.

Galerija

Bonus video: