Vlada: Odložiti primjenu ZUP-a do 1. januara

U Informaciji o potrebi odlaganja početka primjene tog akta, koju je Vlada nedavno usvojila, navodi se da, prema raspoloživim podacima, proces harmonizacije pravila postupaka u posebnim zakonima sa novim ZUP-om »ide otežano«
0 komentar(a)
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.05.2016. 12:55h

Početak implementacije novog Zakona o upravnom postupku (ZUP) trebalo bi odložiti do 1. januara iduće godine, ocijenjeno je iz Vlade.

Početak primjene ZUP-a predviđen je za 1. jul ove godine.

U Informaciji o potrebi odlaganja početka primjene tog akta, koju je Vlada nedavno usvojila, navodi se da, prema raspoloživim podacima, proces harmonizacije pravila postupaka u posebnim zakonima sa novim ZUP-om »ide otežano«.

»Izmjena većine posebnih propisa, od 70 koje je neophodno donijeti kako bi se omogućili adekvatni preduslovi za primjenu novog ZUP-a, je u Vladinoj ili skupštinskoj proceduri«, navodi se u Informaciji.

Podsjeća se da se u skupštinskoj proceduri nalaze predlozi zakona o upravnom sporu i upravnoj inspekciji, čije je usvajanje neophodno za uspješnu implamentaciju novog ZUP-a.

»Kako nije za očekivati da će do 1. jula 2016. godine biti doneseni svi propisi neophodni za početak implementacije novog ZUP-a, opravdano je odložiti početak njegove primjene za 1. januar 2017. godine«, navode iz vlade.

Ocjenjuje se da će se odlaganje početka primjene ZUP-a pozitivno odraziti na kvalitetno uspostavljanje dugih preduslova za njegovu punu implementaciju.

»Tako će se u periodu od 1. januara nastaviti aktivnosti na edukaciji službenika koji u javnopravnim organima rade na poslovima upravnog postupanja i usklađivanju akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji organa, skladno rješenjima novig ZUP-a«, navode iz Vlade.

Bonus video: