Svečana akademija samo za odabrane: Evo ko sve učestvuje

Na plato oko bine, koja je postavljana na Trgu nezavisnosti u Podgorici, moći će da uđu samo odabrani, odnosno građani koji imaju pozivnice
61 pregleda 37 komentar(a)
bina, Trg nezavisnosti, Foto: Filip Roganović
bina, Trg nezavisnosti, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.05.2016. 10:52h

Crna Gora danas obilježava 21. maj – Dan nezavisnosti, kada je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost. Proslava jubileja Deset godina obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore biće obilježena svečanim programom večeras na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Na svečanosti koja će početi u 20 sati zvanicama i građanima će se obratiti predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

U svečanom programu proslave jubileja učestvuju: Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom dirigenta Grigorija Kraska; Crnogorski horski ansambl koji čine studenti Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, učenici Muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice; i solisti Olivera Tičević, sopran; Vasa Stajkić, bariton i Miroslav Ilić, harmonika.

Prozne odlomke i pjesme odabrane iz djela Petra I, Petra II Petrovića Njegoša, Nikole I, Mirka Kovača, Jevrema Brkovića, Čeda Vukovića, Alfreda Tenisona i Ratka Vujoševića izvodiće dramski umjetnici: Miloš Pejović, Zoran Vujović, Ana Vučković, Kristina Stevović, Jelena Nenezić Rakočević, Nikola Perišić, Dejan Ivanić, Aleksandar Radulović, Momo Otašević, Dušan Kovačević i Srđan Grahovac.

Kako javlja RTCG, za program svečane proslave formiran je "Montenegro Etno Dance" ansambl koji čine članovi KUD "Budo Tomović" i KUD "Mirko Srzentić" iz Podgorice; KUD "Besa", Zatrijebač; KUD "Vrelo Ibra", Rožaje i KUD "Njegoš", Cetinje.

U sklopu programa koji će odraziti multikulturni karakter Crne Gore i bogatstvo njenog nasljeđa kroz igru i muziku učestvovaće i Vokalne grupe "Alata" i "Assa Voce", i solisti na starim instrumentima Stevan Popović, gusle; Đorđe Begu, ljerica; Sandra Bijelić i Ivo Brajak, mandoline; Štjefan Ujkić, kaval; Zdravko Angelov i Igor Bakrevski, klarineti i Stevan Čavor, diple. Koreografiju "Montenegro Etno Dance" ansambla na Igre iz Spiča, u postavci Hasana Đečevića; Škaljarsku igru, u postavci Svetozara Perovića; Igre iz Malesije, u postavci Štjefena Ujkićaa; Igre iz Plava i Gusinja, u postavci Ibiša Kujevića; i Igre iz stare Crne Gore, u postavci Sava Vučkovića potpisuju Tamara Vujošević Mandić i Mirsad Ademović.

Dio programa je Igra iz opere "Balkanska carica" koju izvode: Sanja Vujović, Snežana Jatoni, Maja Stojanović, Danijela Žurić, Nataša Zečević, Anđela Ulićević, Slavko Kalezić, Miloš Mugoša, Miloš Popović, Nenad Todorović i Haris Škrijelj.

Svečani program prenosiće RTCG. U radu na proslavi jubileja učestvovalo je više institucija. Program broji oko četiri stotine izvođača. Kako je saopšteno iz Vlade, svečanost Na Trgu Nezavisnosti, osim šest stotina stranih i domaćih zvanica, mogu pratiti i zainteresovani građani.

Koncept svečane proslave jubileja potpisuje autorski tim u sastavu: Radmila Vojvodić, Žarko Mirković, Goran Joksimović, Živko Andrijašević, Srđan Vukčević, Tamara Vujošević, Mirsad Ademović , Danijela Radovanović, Mile Buturović, Lina Leković, Janko Ljumović i Edin Jašarović.

Svečana akademija samo za odabrane, policija zabrinuta

Na plato oko bine, koja je postavljana na Trgu nezavisnosti u Podgorici, gdje se održava svečana akademija povodom decenije nezavisnosti, moći će da uđu samo odabrani, odnosno građani koji imaju pozivnice. Nakon što je zbog bezbjednosnog rizika policija zabranila DF-u protest ispred Skupštine, juče su obavijestili i vlasnike lokala u okolini Trga da iz istih razloga danas ne smiju da rade od 18 do 23 sati.

Oni su ih obavijestili da će na svečanosti biti “veći broj štićenih ličnosti, veći broj zvanica iz državnog vrha, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih institucija”.

“Potrebno je da od 18 do 23 sata preduzmete mjere kako vlasnici lokala u ulicama Slobode, Bokeškoj, Njegopevoj, Vučedolskoj I Miljana Vukova ne bi poslovali i cilju sprečavanja okupljanja bezbjednosno interesantnih lica, navijačkih i drugih grupa koji su do sada iskazivali ekstremističke stavove...”, obavjestio je načelnik PJP Podgorica Jovica Rečević Komunalnu policiju.

Bonus video: