Pljevlja: Kuća se urušila, nema povrijeđenih

Kuća je vlasništvo porodice Gospić, koja je bila veoma ugledna i bogata, a nasljednici koji žive širom svijeta posljednjih godina nijesu mnogo vodili računa o njoj
75 pregleda 0 komentar(a)
Kuća, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Kuća, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.05.2016. 07:56h

Niko nije povrijeđen kada se juče urušio dio stare kuće u Ulici Tanasija Pejatovića, nedaleko od centra Pljevalja.

Prilikom urušavanja kuće koja već duže ugrožava bezbjednost prolaznika i okolnih stanara, materijal od kojeg je napravljena završio je u susjednom dvorištu i na kolovozu.

Kuća je vlasništvo porodice Gospić, koja je bila veoma ugledna i bogata, a nasljednici koji žive širom svijeta posljednjih godina nijesu mnogo vodili računa o njoj.

“Vijestima” je nedavno iz Opštine saopšteno da nisu podnijeli zahtjev Građevinskoj inspekciji za uklanjanje kuće, zbog određenih nepreciznosti u zakonu.

“Opština po Zakonu o izgradnji može da izda rješenje kojim se odobrava uklanjanje nekog objekta nakon što prethodno iscrpi sva pravna sredstva, odnosno da obavjesti vlasnika da u određenom roku ukloni objekat jer ugrožava život i zdravlje ljudi. To rješenje treba da izvrši Građevinska inspekcija. Svojevremeno je bila i izražena namjera da se to ukloni, ali nakon dolaska nove vlasti shvatilo se da su tu imovinsko-pravni odnosi komplikovani, ne zbog velikog broja nasljednika, već što je to nečija imovina...”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz Opštine koji nije želio da mu se ime pominje u novinama.

Osim te, u Pljevljima ima još dvadesetak dotrajalih kuća koje predstavljaju neposrednu opasnost za prolaznike, jer se nalaze uz saobraćajnice.

U Opštini ističu da uklanjanje starih kuća iziskuje i velika finansijska sredstva.

Neophodno je i da se Opština zaštiti od eventualnih sudskih postupaka, koje bi mogli da pokrenu vlasnici građevina.

Prije službenog rješenja o odobravanju uklanjanja objekta, Opština mora da angažuje sudskog vještaka građevinske struke, koji bi za svaku kuću utvrdio konstruktivnu stabilnost.

To je, pojašnjavaju iz Opštine, potrebno uraditi, kako bi se izbjegli troškovi eventualnih sudskih postupaka u kojima bi vlasnici tvrdili da kuće nijesu ugrožavale živote Pljevljaka i da ih nije bilo neophodno ukloniti.

Komisija popisala građevine koje ugrožavaju bezbjednost

Prošle godine formirana je petočlana komisija čiji je zadatak bio da popiše sve građevine koje ugrožavaju bezbjednost ljudi i saobraćaja i predloži njihovu rekonstrukciju ili donese rješenje o odobrenju uklanjanja.

Dvadeset dotrajalih objekata su klasifikovani u dvije kategorije.

“U prvoj kategoriji je 13, koji se nalaze neposredno uz saobraćajnice i numerisani su od više do manje opasnih. Ostalih sedam objekata ne ugrožavaju neposredno pješački ili automobilski saobraćaj... U slučaju nepostupanja po predlogu, Komisija predlaže uklanjanje u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata”, saopšteno je iz Komisije.

Bonus video: