Na listi čekanja više od 5.200 ljudi, direktor kaže da se u regionu ne čeka kraće

Direktor KCCG kaže da se na operaciju katarakte čeka do tri mjeseca, u Srbiji do dvije, a u Hrvatskoj do godinu
0 komentar(a)
čekanje, KCCG, Foto: Luka Zeković
čekanje, KCCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2016. 20:02h

Uprkos tome što je od februara sa listi čekanja skinuto ukupno 5.325 pacijenata, u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) krajem aprila je na operaciju i prvi pregled čekalo 1.737 građana.

Direktor KCCG Ranko Lazović tvrdi da su liste čekanja u Crnoj Gori najmanje u regionu, iako je krajem aprila na dijagnostiku (magnet, skener, dopler i scintigrafiju) čekalo dodatnih 3.496 pacijenata.

“Ovako enorman broj pacijenata koji čekaju na dijagnostičke procedure objašnjavamo povećanim upućivanjem u KCCG iz ustanova sekundarnog nivoa i domova zdravlja”, odgovorio je.

Lazović kaže da se prvi pregled kod endokrinologa i reumatologa pacijentima zakazuje za jul, gastroskopija za maj ili jun, a kolonoskopija za jun ili jul.

Na operaciju katarakte, tvrdi, pacijenti čekaju do tri mjeseca, dok se u Srbiji čeka do dvije, a u Hrvatskoj do godinu dana.

Istakao je da se na pregled kod neurologa čeka do mjesec dana, koliko i na koronarografiju.

Pojasnio je da pacijenti u Srbiji na koronarografiju čekaju do dvije godine, a u Hrvatskoj do tri mjeseca.

Lazović je naglasio da su sredinom decembra prošle godine ciljano ukinuli dopunski rad, kako bi vidjeli šta im to donosi, ali da je analiza početkom februara pokazala veliki porast pacijenata koji čekaju na proceduru.

“Početkom februara smo ponovo uveli dopunski rad i za tri mjeseca je skinuto 5.325 pacijenata”, istakao je.

Lazović je pojasnio da je sa listi u februaru skinuto 1.405, tokom marta 2.023, a u aprilu 1.897 osiguranika.

Naglasio je da se liste čekanja ipak ne mogu držati pod kontrolom bez dopunskog rada, u kojem učestvuje više od 300 zaposlenih.

Lazović je pojasnio da je sa listi u februaru skinuto 1.405, tokom marta 2.023, a u aprilu 1.897 osiguranika

“Vijesti” su Lazovića pitale i kako su ljekari plaćeni za dopunski rad, s obzirom na to da sve češće upućuju kritike nadležnima zbog niskih primanja.

“Nadoknade su u granicama raspoloživih sredstava. Dijelimo sudbinu države...”, odgovorio je.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja Ministarstva zdravlja, lani je sa listi čekanja skinuto više od 12.000 pacijenata, dok za 2014. godinu ne postoje podaci o tome. U izvještaju piše i da je tokom prošle godine obavljeno 15.894 operacija, što je za 4.780 više u odnosu na 2014. godinu.

Češće šalju na liječenje kod privatnika

Lazović tvrdi da nije tačno da ne žele saradnju sa privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i da sve manje pacijenata upućuju u privatni sektor, što im je lani spočitavano.

“U 2015. godini smo smanjili broj pacijenata upućenih na liječenje u Srbiju i ostale zemlje inostranstva, ali je u privatne ustanove u Crnoj Gori upućeno oko 1.000 pacijenata više u odnosu na 2014. godinu”, istakao je on.

Lazović je ocijenio da pomenute brojke idu u prilog tome da nemaju ništa protiv privatno-javnog partnerstva.

Bonus video: