Ribolovci osnovali NVO: Krivolovci ugrožavaju našeg šarana

Nevladina organizacija Grupa za zaštitu šarana bori se da spriječi izlov ove ribe u jezeru
201 pregleda 8 komentar(a)
ribolovci, Foto: Arhiva "Vijesti"
ribolovci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2016. 17:41h

Članovi nevladine organizacije Grupa za zaštitu šarana iz Podgorice upozoravaju da je opstanak šarana u vodama Skadarskog jezera ugrožen.

„Ukoliko se ovoliki nivo krivolova nastavi još samo dvije godine, ribolovci neće imati više šta da traže na Skadarskom jezeru“, naglasio je jedan od članova Željko Radenović, dodajući da se dešavalo da krivolovci , za samo jedno veče tokom lovostaja, ulove i dvije do tri tone ribe.

Ovakva situacija motivisala je dugogodišnje sportske ribolovce da se udruže i osnuju nevladinu organizaciju čiji je cilj djelovanja zaštita biodiverziteta Skadarskog jezera. Član NVO Rade Đurović kaže da su ribolovci svjesni da moraju sarađivati, a u prilog tome, prema njegovim riječima, govori činjenica da je broj članova ove NVO sa 30, za samo dva mjeseca, porastao na više od 400, sa 130 aktivnih članova.

Članovi Grupe za zaštitu šarana smatraju da moraju pomoći NP Skadarsko jezero, koje nema dovoljno ljudstva i plovila, da bi spriječilo nelegalne aktivnosti, naraočito u sezoni lovostaja.

Više od 400 ribolovaca želi da se sačuva riblji fond u Skadarskom jezeru

Đurović ističe da su u saradnji sa direktorom NP Skadarsko jezero, Goranom Škatarićem, aktivnosti počeli da obavljaju tokom ovogodišnjeg lovostaja koji je počeo 15. marta.

„Tokom ovogodišnjeg lovostaja zaplijenjeno je više opreme nego u protekle tri godine ukupno“, rekao je Đurović.

Za svega dva mjeseca su, prema riječima Radenovića, oslobodili preko 680 kilograma ribe, zaplijenili oko 600 mreža, više plovila, motora, električnih pretvarača, agregata i ostalih materijala, a akcije su rezultirale i procesuiranjem 26 lica.

Svojim aktivnostima žele da utiču na svijest građana i apeluju da se, makar, tokom dva mjeseca godišnje, kada je uspostavljen lovostaj, ne lovi riba.

„Kada se tokom lovostaja ulovi samo jednu ženku, ništava se i 20.000 mladih koje je ona mogla da ima“, objašnjava Đurović.

Tvrdi da je problem krivolova izražen na prostoru nacionalnog parka, te da se, iako je ovaj problem prisutan i više od 20 godina, lovokradice sve više usavršavaju u svom zanatu.

Saradnja sa direktoricom Nacionalnih Azrom Vuković, prema njihovim riječima, je veoma dobra.

Naš krap je jedinstvena vrsta

Šaran, odnosno krap , koji živi u jezeru, prema riječima Đurovića, jedinstvena je vrsta koja se na čitavom svijetu mogla naći samo kod nas i u Ohridskom jezeru.

„Krapa više nema u Ohridskom jezeru, upravo zbog krivolova“, rekao je Đurović.

Ne žele da takav scenario zadesi i Skadarsko jezero. Osim krapa, ističe Đurović, jezero je jedinstveno prebivalište i za ukljevu, kao i za brojne ptičje vrste, koje takođe ugrožava krivolov i nelegalni načini lova ribe, poput korišćenja struje.

Jedan od dugoročnijih planova NVO je kaže Đurović, razvijanje nove grane turizma u Crnoj Gori - turističkog ribolova. Razvijanjem ove u svijetu, popularne aktivnosti, NP Skadarsko jezero bi imalo brojne benefite. Ribolovci su spremni da se uključe i u čišćenje jezera, predlažu i eko patrole koje bi upozoravale turiste da ne bacaju smeće.

Bonus video: