Ivančevićeva marina pluta bez dozvole

“Ukoliko ne budemo izabrani za najpovoljnijeg ponuđača, uklonićemo objekat”, najavili su iz firme QM
117 pregleda 5 komentar(a)
Purkova marina, Foto: Siniša Luković
Purkova marina, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.05.2016. 17:41h

Mala marina - plutajuće pristanište koje je u Tivtu lani podigla budvanska firma Queen Management, još nesmetano funkcioniše, iako je od kraja prošle godine istekla validnost papira koji joj omogućavaju rad.

Ta kompanija u vlasništvu je budvanskih biznismena i turističkih radnika Branka Dikija Kažanegre i Dragana Purka Ivančevića, člana Predsjedništva Crnogorske demokratske unije.

Queen Management je po završetku prošlogodišnje ljetnje sezone, u uvali Brda uz obalu Ostrva cvijeća postavila privremeni objekat - sezonsko privezište, napravljeno na plutajućem pontonu dužine 20 metara.

Sa obje strane pontona može se vezati ukupno pet do šest manjih jahti i jedrilica, a trenutno su tamo smještena dva broda: jedrilica Fenix i katamaran Salty Dog.

To plutajuće privezište nije obilježeno tablom na kojem prema pravilu, mora biti navedeno ime zakupca, broj katastarske parcele i ugovora o zakupu koji se sklapa sa Morskim dobrom.

Prema tvrdnji jednog od mještana koji žive na Ostrvu cvijeća, pristanište ima i kontroverzan spoj na elektromrežu na koju je vezano preko instalacija nekadašnjeg ovdašnjeg vojnog odmarališta.

Sagovornik „Vijesti“ pokazao je novinaru na terenu, način na koji je elektro kabal koji se završava na instalaciji objekata vojnog odmarališta, doveden do pristaništa.

Generalna menadžerka preduzeća Queen Management Marina Gardašević kazala je “Vijestima” da je ta firma sklopila ugovor o korišćenju morskog dobra za tu lokaciju.

“U skladu sa uredno prikupljenom dokumentacijom i izmirenim obavezama koje proizilaze iz ugovora o korišćenju morskog dobra (UT uslovima i rješenjem o odobrenju za postavljanje izdatim od strane JPMD; saglasnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Lučke kapetanije Kotor kao i ugovora o korišćenju komunalnih usluga za objekte sezonskog karaktera), pristupili smo konstituisanju i postavljanju pontonskog privezišta u skladu sa UT uslovima i svim propisanim standardima”, kazala je Gardašević.

Važenje Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra, na osnovu kojeg je dio akvatorijuma kod Ostrva cvijeća, predviđen za postavljenje plutajućeg “sezonskog pristaništa” i po njemu prije godinu dana sklopljen ugovor sa Queen managementom, isteklo je 31. decembra 2015.

Ta lokacija ponovno je ucrtana u novi Plan postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2016. do 2018. godine, ali postupak za njeno izdavanje još nije sproveden.

To praktično znači da “ Purkova mini marina”, kako Tivćani zovu ovaj objekat, od Nove godine faktički funkcioniše nelegalno.

Gardašević je kazala da Morsko dobro još nije raspisalo poziv za javno nadmetanje za davanje u zakup te lokacije, pa “kao i drugi, čekamo kako bismo se prijavili i na taj način nastavili sa korišćenjem ovog dijela morskog dobra”.

“Ukoliko naša kompanija Queen Management, ne bude izabrana za najpovoljnijeg ponuđača, mi ćemo ukloniti postojeći privremeni objekat i vratiti prostor u prvobitno stanje”, najavila je Gardašević.

Sezonskog privezišta ima i u novom planu

Iz Morskog dobra potvrdili su da je plutajuće “sezonsko privezište” kod Ostrva cvijeća predviđeno i novim Planom privremenih objekata u zoni morskog dobra od 2016. do 2018. godine.

“Upravni odbor JPMD je 27. aprila usvojio odluku o objavljivanju javnog poziva za godišnji zakup pristaništa i privezišta koja je upućena na saglasnost Vladi. Po dobijanju saglasnosti Vlade, biće raspisan javni poziv a njegov sastavni dio biće i lokacija 10.13”, saopšteno je “Vijestima” iz Morskog dobra.

Nisu odgovorili na pitanja - ko je aktuelni zakupac te lokacije i na koji način je riješeno snabdijevanje tog privremenog objekta vodom i strujom.

Dvostruki aršini inspektora - tajkunske objekte na vodi niko ne dira

Izvršna služba Uprave za inspekcijske poslove, prekjuče je porušila nelegalno sagrađeno malo mulo - plato za sunčanje na Opatovu. To je urađeno po prijavi kontrolora Morskog dobra.

Taj objekat jedan od mještana Tivta napravio je lani na prostoru između starog mandraća na Bašičima i novog mula sa plutajućom platformom za vodene skutere, a koje je prije nekoliko godina sagradio kontroverzni budvanski biznismen Branimir – Gugi Savić na obali ispred svoje velelepne vile u Donjoj Lastvi kod Tivta.

Mještanin koji nije želio da mu se ime navodi u novinama, potvrdio je da je bespravno napravio malo mulo ispod đedovine na Opatovu, ali je rekao da se pita zašto kontrolori Morskog dobra i inspekcija “nisu podjednako efikasni kada su u pitanju mnoge druge slične ali obimom mnogo veće nelagalne graditeljske aktivnosti tajkuna na tivatskoj obali”.

Bonus video: