Radnici "Lipke": Vlasnici prolaze, knjižice ostaju pod ključem

“Dugovanja po osnovu poreza i doprinosa su bila oko 350.000 eura. Sada su vjerovatno uvećana, jer je među nama bilo i stalno zaposlenih, a sa kojima još nije raskinut radni odnos”, kaže jedan od radnika
2 komentar(a)
Hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.05.2016. 19:35h

Više od 30 bivših radnika hotela Lipka saopštili su da još ne mogu da dođu do svoje radne dokumentacije i tvrde da su zbog toga višestruko oštećeni.

Kažu da su im radne knjižice zaključane u hotelu od 2012. godine, kada je inspekcija rada zatvorila taj objekat zbog neregularnosti u poslovanju. Pozamašna dugovanja prema zaposlenim po osnovu zarada, izmirena su kada je prije par godina sudskom odlukom, na licitaciji prodat inventar hotela za 112.000 eura. Radnici, međutim, tvrde da im bivši vlasnik Lipke - Beppler Invesments LTD, još mnogo duguje.

“Dugovanja po osnovu poreza i doprinosa su bila oko 350.000 eura. Sada su vjerovatno uvećena, jer je među nama bilo i stalno zaposlenih, a sa kojima još nije raskinut radni odnos. To državi nije bilo dovoljno da zatraži uvođenje stečaja, čime bismo i mi bili u mnogo povoljnijoj poziciji nego što smo sada. U hotelu su nam zaključane knjižice, do sada su se izmijenjala tri vlasnika Lipke i zakupac, a niko nije želio da nam omogući pristup prostoriji gdje nam je radna dokumentacija”, rekao je “Vijestima” jedan od radnika.

Zbog nezaključenih knjižica i činjenice da im bivši poslodavac duguje za poreze i doprinose za 2011. i šest mjeseci 2012. godine, dvije njihove koleginice, kako tvrde, ne mogu ostvariti pravo na naknadu za majke. Kažu i da nekoliko zaposlenih ne mogu otići u penziju.

“Nijednu nadležnu instituciju nijesmo preskočili, a da im nijesmo tražili pomoć. Obraćali smo se i bivšem i sadašnjoj ministarski rada i socijalnog staranja, inspekciji rada, ministarstvu turizma, Poreskoj upravi. Tri predloga sidikata turizma da se u firmu Beppler Invesments LTD uvede stečaj, nekadašnji Privrdni sud u Bijelom Polju je odbio”, objasnio je sagovornik “Vijesti”.

Ni na jedno od brojnih ročišta pred kolašinskim sudom nije se pojavio niko iz te firme, za koju su Kolašinci vezivali Zorana Ćoća Bećirovića.

On i njegovi pravni zastupnici u nekoliko navrata demantovali su da Bećirović ima ikakve veze sa Lipkom.

Dok je vlasnik bio „Beppler Invesments LTD“, tim hotelom upravljalo je hrvatsko prduzeće 'Adriastar'. Za to vrijeme, prema pouzadanim nezvaničnim informacijama, napravljeni su još neizmireni dugovi od 40.000 eura prema lokalnoj upravi i nekoliko lokalnih trgovinskih firmi.

Samo jednom marketu u Kolašinu, prema tim informacijama, Lipka je ostala dužna 50.000, a diskontu pića oko 10.000 eura.

Prva banka postala je vlasnik tog hotela 2012. godine, jer je objekat služio kao zalog za kredit koji vlasnik nije redovno vraćao.

U oktobru 2014. godine “Budvanska rivijera” je zakupila Lipku , pa je hotel uspješno radio, a primili su i nekolicinu bivših zaposlenih.

Prije 10-ak dana, za 6,9 milona eura od Prve banke kupila ga je firma „Silk Resort & Spa”, a čiji je osnovač i zastupnik Muhamed Abdul Chowdhury, državljanin Grenade.

“Beppler Invesments LTD” prije deset godina kupio je od Fonda PIO taj objekat u izgradnji za 750.000 eura.

Bonus video: