Nema naknade za majke starije od 65 godina, Damjanović: To je na ivici skandala

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su saopštili su da je u Pljevljima po tom osnovu doneseno 12 negativnih rješenja
12 komentar(a)
ministarstvo rada i socijalnog staranja, Foto: Gov.me
ministarstvo rada i socijalnog staranja, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.05.2016. 13:25h

Majke koje su starije od 65 godina i samim tim se ne nalaze na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje ne mogu ostvariti pravo na doživotnu mjesečnu naknadu.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, pojasnivši da je takva odluka po Pravilniku tog resora.

Saopštili su da je u Pljevljima po tom osnovu doneseno 12 negativnih rješenja.

Iz Ministarstva su odgovorili i da su tri korisnice, starije od 65 godina, dobile naknadu po osnovu najmanje 15 godina na Birou rada, ali da je nakon dva mjeseca kontrolom utvrđeno da je pravo priznato greškom.

Kazali su da je jedna od njih uložila žalbu zbog naknadno poništenog rješenja.

Predlagač Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti Aleksandar Damjanović kaže da je “na ivici skandala” da nakon nekoliko mjeseci od početka primjene Zakona Ministarstvo mijenja njegovo tumačenje.

“Sada se pokazuje da je od donošenja Zakona u Skupštini, jula prošle godine, izgubljen dragocjeni period od četiri mjeseca, u kome je trebalo pripremiti njegovu brzu i efikasnu primjenu, umjesto što su odgovorni u Vladi bacali drvlje i kamenje na Zakon, što i danas rade”, istakao je.

Damjanović tvrdi da Vlada i resorno Ministarstvo neadekvatno tumače veoma precizne i jasne zakonske norme.

On je ocijenio da će primjena Zakona u cjelini biti jedan od prvih zadataka novog ministra, ukoliko bude izabran.

Bonus video: