Oko stotinu radova osnovaca iz Crne Gore pristiglo na konkurs “Karta moje Crne Gore”

“Pojavio se jedan rad koji nije ulazio u kategorija karata – jedan prelijepi reljef koji je uradila Anastasija Rutešić, učenica sedmog razreda škole ‘Štampar Makarije’ iz Podgorice i njoj smo dodijelili specijalnu nagradu”
279 pregleda 0 komentar(a)
Karta moje Crne Gore, Foto: Svetlana Mandić
Karta moje Crne Gore, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.05.2016. 12:38h

Oko stotinu radova učenika osnovnih škola iz čitave Crne Gore pristiglo je na konkurs “Karta moje Crne Gore”, koji su povodom desetogodišnjice od obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti organizovali studijski program za geografiju, sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, i Crnogorsko geografsko društvo. Ono što je organizatore konkursa razočaralo, prema riječima dekana doc.dr Gorana Barovića je slab odziv srednjoškolaca.

»Pristiglo je samo šest radova koji su poslali srednjoškolci i ni jedan nije zaslužio da bude nagrađen. Zato smo od učenika osnovnih škola dobili veliki broj lijepih i kvalitetnih radova i žao nam je što smo morali da nagradi samo po tri”, kazao je Barović i posebno istakao učenike i nastavnik škola “Oktoih” iz Podgorice i “Luka Simonović” i “Olga Golović” iz Nikšića.

Najbolji rad u pvoj kategoriji, koja je obuhvatila učenike od prvog do petog razreda, je rad Novaka Koprivice, učenika petog razreda škole “Olga Golovića”. Drugo mjesto pripalo je najmlađem nagrađenom učesniku konkursa Mirku Madžareviću, učeniku drugog razreda plužinskog Obrazovnog centra, dok je treće mjesto zauzela dvije godine starija Maša Burić, iz danilovgradske škole “Vuko Jovović”.

“Trebalo mi je dva do tri sata da rad uradim. Moja ideja je bila da Crnu Goru predstavim kao majsku ružu, pošto se moja dmovina kao nezavisna država rodila u maju. Ona se još razvija i razvijaće se. Preko ruže iskazujem ljubav prema Crnoj Gori i rodnom mjestu, a ovim radom poručujemo da Crnu Goru čuvamo i poštujemo kao najljepši cvijet”, poručio je Koprivica.

Mirko je priznao da je u svom radu utkao i njegovu Pivu sa svim njenim ljepotama.

Đorđe Babić, učenik sedmog razreda škole “Oktoih”, pobjednik je u kategoriji učenika od šestog do devetog razreda, dok je njegova vršnjakinja i drugarica iz škole Mia Bulatović zauzela treće mjesto. Drugo mjesto pripalo je Jovani Mijanović, učenici devetog razreda škole “Luka Simonović”.

“Predstavio sam reljefnu Crnu Goru i istakao kontrast boja, njene planine, nizije i more. Rad sam radio oko nedjelju dana. Očekivao sam nagradu, ali ne i prvo mjesto”, priznao je Babić.

Luka Mitrović, predsjednik Crnogorskog geografskog drruštva, koje baštini tradiciju društva geografa Crne Gore, kazao je da je jedna od najboljih akcija koju su organizovali pomenuti konkurs i da će se potruditi da sličnih akcija bude više.

“Crnogorsko geografsko društvo učiniće sve da promovišemo geografiju, kao i prostor Crne Gore, da se isti što bolje upozna od strane domaćeg stanovništva i naravno da predstavimo Crnu Goru u najboljem svijetlu, a ona to svakako zaslužuje svojim prirodnim vrijednostima, kulturom, istorijom, tradicijom i naroda koji žive na ovom prostoru”, kazao je Mitrović.

Prvoplasirani su nagrađeni tabletom, drugoplasirani Atlasom Crne Gore, dok su trećeplasirani dobili knjigu autora Branka Radojičića, “Crna Gora - geografski enciklopedijski leksikon”. Nagrađeni učenici dobili su i diplome.

Specijalna nagrada za Anastasiju Rutešić

“Pojavio se jedan rad koji nije ulazio u kategorija karata – jedan prelijepi reljef koji je uradila Anastasija Rutešić, učenica sedmog razreda škole ‘Štampar Makarije’ iz Podgorice i njoj smo dodijelili specijalnu nagradu”, kazao je Barović i dodao da će Anastasijin reljef krasiti dekanat Filozofskog fakulteta.

Anastasija koja je pored diplome dobila i komplet knjiga, priznala je da nije iznenađena nagradom.

“Reljef sam prvu put sada radila, ali se polimernom glinom bavim već godinu i po. Očekivala sam nagradu jer sam se baš potrudila, a i mislila sam da je rad jedinstven. Srećna sam što će moj rad da krasi dekanat i moram da priznam da sam očekivala to”, iskrena je Anastasija.

Bonus video: