Tone jagoda od kiše istrunule

On je rekao da je uložio preko 25.000 eura ove godine u proizvodnju jagoda
100 pregleda 6 komentar(a)
Jagode, Velimir Vujović, Foto: Luka Zeković
Jagode, Velimir Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2016. 19:58h

Proizvođaču sa Pavlovina Velimiru Vujoviću, zbog loših vremenskih uslova istrunula je većina jagoda zasađenih na preko hektar površine.

“Zbog neprestane kiše ne postoji mogućnost da se jagoda sačuva. Ne trpi kišu, njoj je potrebna voda iz zemlje. Jutros sam prošao kroz zasade, nisam mogao kantu da naberem, od toga većina trula i ne valja”, kazao je Vujović.

On je rekao da je uložio preko 25.000 eura ove godine u proizvodnju jagoda, da se tim poslom bavi preko deset godina, ali da nijedne nije bilo loše kao ove.

“Znao sam da berem sa te zasijane površine preko 60 tona jagoda, a ove godine nisam izvukao ni deset. Prije tri mjeseca grad mi je takođe uništio usjeve, ali od ovoga se ne mogu oporaviti”, kazao je Vujović.

On je istakao da je u dogovoru sa porodicom odlučio da se povuče iz toga posla, odnosno da više se ne bavi proizvodnjom jagoda.

“Na to je uticao i odnos države, odnosno Ministarstva poljoprivrede, koji su da tako kažem prilično nefleksibilni prema nama proizvođačima. Uvozi se previše, nemamo garanciju nikakvu da ćemo to što proizvedemo plasirati na tržište”, kazao je Vujović.

On je istakao da iako nadležni iz Ministarstva poljoprivrede sugerišu da se poljoprivrednici osiguraju, to nije garant da će neko dobiti obeštećenje.

“Treba da bude proglašeno stanje elementarne nepogode da bi se to desilo. Nemam osiguranje”, kazao je Vujović.

Poljoprivredni proizvođač iz Zete Žaro Maraš kazao je da zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odnosno kiše, svi poslovi kasne.

“Kasniće sezona, kako će se odraziti na poljoprivredne kulture još se ne zna. Ukoliko nakon ovakvih temperatura ugrije naglo, onda neće valjati”, kazao je Maraš.

Bonus video: