Patrucić nagrađena i zbog priče o crnogorskom funkcioneru koji je iskoristio državnu banku za ličnu korist

"Njena istraga o isplatama dvije evropske telekomunkiacione kompanije ćerki uzbekistanskog predsjednika Gulnari Karimovoj dovela je do policijske kriminalne istrage i sporazuma sa jednom od kompanija u vrijednosti od skoro 800 miliona dolara”, piše u saopštenju ICFJ-a"
1 komentar(a)
Miranda Patrucić, Foto: Screenshot:TV Vijesti
Miranda Patrucić, Foto: Screenshot:TV Vijesti
Ažurirano: 18.05.2016. 16:12h

Novinarka i urednica sarajevske istraživačke mreže - “Organized Crime and Corruption Reporting Project” (OCCRP) Miranda Patrucić dobitnica je “Međunarodne Najtove novinarske nagrade 2016”.

Međunarodni centar za novinare (ICFJ) objavio je je da je sem nje nagređen je i istraživački tim iz meksičkog portala “Aristegui Notisijas”, koji vodi jedna od najpoznatijih novinarki te države Carmen Aristegui.

“Ovi istraživački novinari su promijenili svijet otkrivajući mračne dogovore u koje su bili uključeni najviši državni zvaničnici”, kazala je predsjednica ICFJ-a Džojs Bernatan.

Saopšteno je da je Patrucić odigrala bitnu ulogu pišući istraživačke priče, koja su izazvala istrage u vladama širom Evrope i centralne Azije.

“Njen istraživački članak je doveo do ostavki, zatvorskih i novčanih kazni za ljude iz vrha vladajućih struktura. Radeći na projektu 'Panamski papiri', pomogla je da se razotkrije mreža tajnih kompanija u ofšor rajevima, navodno osnovanih da sakriju bogatstvo porodice azerbedžajnskog predsjednika Ilhama Alijeva. Njena istraga o isplatama dvije evropske telekomunkiacione kompanije ćerki uzbekistanskog predsjednika Gulnari Karimovoj dovela je do policijske kriminalne istrage i sporazuma sa jednom od kompanija u vrijednosti od skoro 800 miliona dolara”, piše u saopštenju ICFJ-a.

Patrucić je, između ostalog, nagradu zaslužila i zbog istraživačkog članka o tome kako je jedan od crnogorskih vodećih funkcionera iskoristio glavnu državnu banku za ličnu korist, zbog čega je Evropska unija privremeno odložila crnogorsku prijavu za članstvo u EU.

Vijesti” su ranije objavile članak Patrucićeve i Dejana Milovca iz MANS-a o tome kako je supruga bivšeg predsjednika DPS-a Svetozara Marovića sakrila 3,8 miliona eura na bankovnom računu u Švajcarskoj.

Dobitnicima će nagrade biti uručene 14. novembra na godišnjoj svečanosti ICFJ-a u Vašingtonu.

Bonus video: