Pokrenuta peticija: Jedna ulica u Podgorici da dobije ime po Ognjenu

Inicijativa će biti upućena nadležnim organima Glavnog grada
195 pregleda 24 komentar(a)
Ognjen Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Ognjen Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.05.2016. 15:59h

Fondacija AKTER pokrenula je onlajn peticiju kojom traže da jedna ulica u Podgorici dobije ime po Ognjenu Rakočeviću, autističnom dječaku koji se u jedanaestoj godini života utopio u Morači.

Iz ove fondacije navode da je cilj inicijative skretanje pažnje na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

"Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem. Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice. Fondacija podsjeća i na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, nakon što je preminula od rijetke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu. Uslijedilo je i donošenje "Zojinog zakona", koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti. Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese "Ognjenov zakon", koji će olakšati liječenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične djece. Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam "Ognjen Rakočević", saopšteno je iz fondacije AKTER

Inicijativa će biti upućena nadležnim organima Glavnog grada Podgorice.

Peticija se može potpisati online: Peticija za ulicu Ognjena Rakočevića.

Bonus video: