Hoće li dozvoliti gradnju ispred TQ Plaze: Odluka kasni, DPS još vaga

Riječ je o jedinoj zelenoj površini između gradske Pošte, TQ Plaze i hotela Budva. Naziv je dobila po lokalitetu Velja voda, kako su mještani prozvali zemljišni pojas u srcu grada, zbog močvarnog karaktera
147 pregleda 16 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.05.2016. 05:33h

Odbornički saziv budvanskog parlamenta danas će odlučiti da li će kompaniji Velja voda lux dati saglasnost za gradnju šestospratnog poslovno-stambenog kompleksa na parceli ispred TQ Plaza.

Iako je odbornicima dostavljena kompletna dokumentacija za 58 odluka sa dnevnog reda sjednice, odluku o davanju saglasnosti još niko nije dobio.

Prema informacijama “Vijesti”, jedan od razloga je što u vladajućem DPS-u ne postoji saglasje oko te odluke.

Punu deceniju, najprije ruski, a potom i crnogorski vlasnici te kompanije ne mogu dobiti dozvolu da grade na svojoj zemlji od gotovo 3.000 kvadrata.

Riječ je o jedinoj zelenoj površini između gradske Pošte, TQ Plaze i hotela Budva.

Naziv je dobila po lokalitetu Velja voda, kako su mještani prozvali zemljišni pojas u srcu grada, zbog močvarnog karaktera.

Firmu Velja voda lux osnovali su ruski investitori koji su taj plac trgovali od staromještanske porodice.

Godinama nijesu uspijevali da započnu gradnju.

U avgustu prošle godine firma mijenja vlasnike - CG investment iz Tivta otkupila je kompaniju od ruskih investitora i u Centralnom registru privrednih subjekta sada se vodi kao jedini vlasnik.

Detaljnim urbnističkim planom Budva - centar, na parceli Velje voda lux ucrtan je hotelsko- poslovni objekat sa šest etaža.

Da bi počeli gradnju, kako to zakon nalaže, firma mora dobiti saglasnot od svih vlasnika zemljišta sa kojima zajedno čine urbanističku parcelu. U suštini, bez zelenog svjetla lokalne uprave ne mogu graditi.

Upućeni su govorili da se taj posao odugovlačio kako izgradnjom novog kompleksa ne bi na cijeni gubili stanovi i poslovni prostori u TQ Plazi.

Otežavajuća okolnost je i što je Mitropolija crnogorsko-primorska tražila od Opštine da im se vrati komad zemlje na toj lokaciji, koji im je navodno pripadao.

Opština Budva upisala je hipoteku na zemljišni kompleks u vlasništvu firme Velja voda lux, zbog poreskog duga od gotovo 50.000 eura na ime poreza na nepokretnost.

Bonus video: