Fatić: Prenijećemo više od 3,6 miliona eura

Grbović je istakao da je za prvih pet godina, od kada on i njegovi saradnici rukovode Opštinom, godišnje otplaćivano u prosjeku oko pet miliona duga, tako da od 2021.više neće biti dugova, osim onih dugoročnih koji se odnose na reprogram duga za poreze i doprinose (million eura godišnje)
958 pregleda 0 komentar(a)
Budžet planiran na 21,9 milion eura: Sjednica Opštine Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Budžet planiran na 21,9 milion eura: Sjednica Opštine Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Budžet opštine Nikšić za narednu godinu planiran je u iznosu od 21,9 miliona eura, što je za deset odsto više nego za 2018. godinu, a prema riječima predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, očekuju da isti bude premašen jer je priliv sredstava, kako je kazao, zadnjih mjeseci povećan pa će ove godine biti ostvaren i suficit.

Grbović je istakao da je za prvih pet godina, od kada on i njegovi saradnici rukovode Opštinom, godišnje otplaćivano u prosjeku oko pet miliona duga, tako da od 2021.više neće biti dugova, osim onih dugoročnih koji se odnose na reprogram duga za poreze i doprinose (million eura godišnje) i sistem za prečišćavanje otpadnih voda (oko 700 hiljada).

“Pored budžeta za koji mi izdvajamo sredstva u narednih tri, najduže četiri godine, u Nikšiću će po raznim osnovama biti invenstirano oko 215 miliona eura”, kazao je Grbović na sjednici lokalnog parlamenta na kojoj su odbornici jednoglasno usvojili predloženi budžet.

Izgradnjom dugo najavljivane saobraćajnice Nikšić–Cetinje, ali i asfaltiranjem 17 kilometara puta Vilusi–Trebinje, kao i dio do Kusida i Jasenovog polja, uz prethodno završene puteve, Nikšić će biti, istakao je predsjednik Opštine, najpovezaniji grad u Crnoj Gori.

Početkom februara, kako je kazao, trebalo bi da se krene sa izgradnjom Doma za stare, gdje će biti zaposleno oko 80 ljudi, dok će davanjem u zakup preostalog dijela Doma revolucije, uz prethodno ustupljeni prostor, posao naći od 150-200 Nikšićana. Očekuje se raspisivanje tendera za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, zapadne tribine FK “Sutjeska”, povećanje kapaciteta aerodroma na Kapinom Polju. Grbović je istakao da je za rekonstrukciju zgrade Opštine planirano oko 600.000 eura, kao i da imaju namjeru da srede fasade i ostalih zgrada na Trgu.

Obrazlažući predloženi budžet Sanja Fatić, sekretarka Sekretarijata za finansije, kazala je da su težili da omoguće da 2019.godine “bude veće ubiranje prihoda”, a da rashode drže “na razumnom nivou uz eventualnu mogućnost smanjenja”.

Tekući prihodi planirani su na iznos od 12,3 miliona eura, a najveće učešće imaju porezi sa 8,4 miliona i naknade, 2,5 miliona. Donanicije i transferi planirani su u iznosu od 5,9 miliona eura, od čega se 5,5 miliona odnosi na sredstva iz Egalizacionog fonda.

“Planiramo da u 2019.godini prenesemo sredstava u izosu od 3,6 miliona eura, mada kako se izvršava budžet mislim da će prenos sredstava biti znatno veći jer je izvršenje budžeta na zavidnom nivou”, kazala je Fatić.

Operativni budžet iznosi oko 16,12 miliona eura, dok je kapitalni budžet planiran u iznosu od 3,74 miliona eura. U okviru investiconog budžeta planirana je rekonstrukcija vodovoda, ulica, kvartova, parkova...

Bonus video: