Inšalah da u Crnoj Gori rade kao u Hrvatskoj

Turska firma je od 2009. u Hrvatskoj uložila 250 miliona
127 pregleda 31 komentar(a)
Šibenik, Foto: Ivana Božović
Šibenik, Foto: Ivana Božović
Ažurirano: 15.05.2016. 15:41h

Stotine miliona ulaganja u elitni turizam, sjajan odnos sa lokalnom zajednicom, zapošljavanje domaćeg kadra i izostanak afera, karakteristike su poslovanja turske Doguš grupe u Hrvatskoj.

U to se uvjerio novinar “Vijesti” tokom trodnevne posjete luksuznim hotelima i marinama koje je od 2009. Doguš grupa otvorila u Hrvatskoj.

Posjetu je organizovala crnogorska Strateks grupa, partner turske firme koja namjerava da ulaže i u Crnoj Gori - 30 miliona eura u marinu Budva, za početak.

Inšalah (ako bog da), da rade kao i u Hrvatskoj, impresija je novinara “Vijesti” koji, zbog crnogorskih iskustava gaji veliku rezervu pri pomenu “strateških investitora”.

Od impresivnog hotela Vila Dubrovnik u istoimenom gradu, gdje dan boravka košta i do 2.000 eura, preko lani otvorenog Šibenik rizorta sa marinom, uključujući i marine u Sukošanu i Zadru - sve miriše na luksuz.

Regionalni direktor Doguš grupe Burak Bajkan kaže da su u te, ali i druge sadržaje, uložili 250 miliona eura od 2009. godine, od kada posluju u Hrvatskoj.

On tvrdi da je u tom periodu zaposleno 350 ljudi, od kojih samo pet nije iz Hrvatske.

“Gdje god investiramo, trudimo se da podržimo lokalnu zajednicu u oblastima kulture, obrazovanja, sporta... U Hrvatskoj se nikada nijesmo osjećali kao strani investitori”, rekao je on.

U Šibenik rizortu, hotelu koji podsjeća na brod pod udarima talasa, reporter “Vijesti” nije vidio zaposlenog starijeg od 25 godina.

Bajkan kaže da je posao dobilo i više od 20 studenata završne godine lokalnog fakulteta za turizam i hotelijerstvo.

Tvrdi da su svi prethodno prošli i dvomjesečnu obuku u njihovom elitnom hotelu u Turskoj.

U hotelu sa marinom sa superjahte, teškom oko 25 miliona eura, što je, kako tvrde, najveća investicija u turizam u tom gradu u posljednjih četvrt vijeka, zaposleni ne kriju zadovoljstvo, ali ne žele da pričaju o odnosu sa poslodavcem.

Reporter “Vijesti” nije uspio da pronađe nijednog čovjeka iz komšiluka rizorta, koji bi bar riječ rekao o eventualno lošem odnosu investitora prema bilo čemu.

Bajkan, ali i predstavnici Košarkaškog kluba Šibenik, ističu sjajnu saradnju.

Za tri godine, trećeligaš ove godine igra prvu ligu.

Turci daju pare, oko milion eura, i kako u klubu tvrde ne miješaju se u sportska pitanja, izuzev zahtjeva da gro ekipe čine “šibenska dica”.

Nevjerovatno je, ali istinito, da pioniri Šibenika idu da treniraju u turski klub Darušafaka koji, kao i košarkašku Euroligu, sponzoriše Doguš grupa.

Velika ulaganja vidljiva su i u marini Dalmacija, sa oko 1.140 jednom od najvećih na istočnom Mediteranu.

Direktor Božidar Duka kaže da najviše Njemaca, a zatim Austrijanaca, koristi usluge marine, u kojoj planiraju gradnju brojnih novih sadržaja.

“Kada neko u Minhenu kine, mi dobijemo upalu pluća”, pojašnjava Duka kako recesija utiče na poslovanje.

Bajkan najavljuje da do 2019. planiraju da ulože još 100 do 150 miliona eura.

Među prvim projektima je prenamjena stare zgrade tvornice pića “Maraska”, na samoj zadarskoj rivi, u luksuzni hotel.

Država ih je obavezala, a Turci se saglasili, da fasada mora da ostane ista, tako da scenario hotela Crna Gora praktično nije moguć.

Šibenik doživljava procvat...

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić tvrdi da taj grad doživljava turistički procvat, za šta je zaslužna i Doguš grupa koja je, kako kaže, do sada uložila 40 miliona eura.

“Otvaranje hotela ( Šibenik risort) predstavljao je klik ka luksuznom turizmu”.

Burić je istakao da sa turskom kompanijom imaju sjajan partnerski odnos i da lokalna zajednica i investitori eventualne probleme treba da rješavaju komunikacijom, a ne “frontalnim ratom”.

U Crnoj Gori i previše dozvoljavate investitorima ...

Nedostatak kadra biće najveći problem u razvoju turizma u Crnoj Gori, ocijenila je Mirna Lončar Stražičić, generana menadžerka luksuznog hotela Doguš grupe “Vila Dubrovnik”.

Ona je pojasnila da isti problem imaju i u Dubrovniku, jer je teško motivisati lokalno stanovništvo da radi u hotelu, s obzirom na to da više mogu da zarade u privatnoj režiji - od ugostiteljskih djelatnosti.

Govoreći o poslovnom ambijentu u državama, ona je kazala da ima utisak da je u Crnoj Gori investitorima dozvoljeno i previše toga, a da je Hrvatska otišla u drugu krajnost.

Limitirani bus, autoput i granice

Ekipa novinara iz Crne Gore, jedine države u regionu koja još nema ni metar autoputa, putovala je preko graničnog prelaza Debeli brijeg, Dubrovnika i dalje autoputem Dubrovnik - Zagreb - Zadar.

Svojevrsni omaž crnogorskim putevima ekipa je doživjela vozeći se u “mercedesovom” minibusu, čija je brzina fabrički ograničena na 90 kilometara na čas.

Izuzev nedostatka truckanja, saobraćajnih znakova da je ograničenje i do 130 kilometara na čas, ali i stotina automobila koji su projurili i mnogo brže pored “limitiranog” kombija, novinari autoput nijesu osjetili.

I te kako su osjetili - granične kontrole. Po ulasku u Hrvatsku, ubrzo vas očekuje Bosna i Hercegovina, sa uskim izlaskom na more kod Neuma, a potom opet “lijepa naša”, odnosno EU, i nova kontrola...

Bonus video: