NVO Ruke organizovala feštu Primavera: Šta se sve može spremiti od samoniklog bilja

“Prva fešta Primavera je i početak jednog velikog istraživanja – kako veliko prirodno bogatstvo oko nas upotrebiti u zdravlju i blagostanju” istakle su organizatorke Maja Erenji Harebraun i Milina Kovačević iz NVO Ruke
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2016. 14:00h

Učesnici fešte Primavera, zamišljene kao mali proljećni festival, danas su na terasi Gradske kafane pokazali šta se sve može spremiti od samoniklog ljekovitog, začinskog i jestivog bilja bokeljskog podneblja. Najraznovrsnije pite, rolati, salate, polpete, likeri, aromatična ulja spremljeni su od žućenice, šparoge, rukole, mažurana, ruzmarina, žalfije, metvice i drugih biljaka. Za vatromet bolja, oblika, ali i za raznovrsne pikantne ukuse u saradnji sa Gradskom kafanom, organizacijama i restoranima bili su zaslužni gastro profesionalaci i amateri.

“Prva fešta Primavera je i početak jednog velikog istraživanja – kako veliko prirodno bogatstvo oko nas upotrebiti u zdravlju i blagostanju” istakle su organizatorke Maja Erenji Harebraun i Milina Kovačević iz NVO Ruke.

Nezaobilazna u svim novskim feštama Jovanka Stamenković vlasnica Jokine kužine koja je feštu donijela preko 20 jela ističe da “mašta može svašta”. Ni restrikcije vode koje su ovih dana na snazi u Herceg Novom, nisu je omele u pripremanju gulozeca. “Napravila sam od tjesta šparoge slane štapiće, zatim artičoke sa bobom, punjena jaja sa šparogom i žućenicom, salatu sa žućenicom, lignjama, krompirom, kapulom. Pripremila sam i slane torte. Tu je gnijezdo od tijesta sa jajima od prepelice, rižoto od šparoga, kao i piletina sa začinskim biljem, priganice i rodulice,….”

Jelica i Dubravka izložile su domaće likere, domaće džemove od naranče, grejpa i divlje naranče, pitu od žućenice, kao i svijećnjake sa motivima Herceg Novog.

I Radio Herceg Novi se kao kolektiv predstavio na njihovom štandu sa gulozecama iz bokeške kužine, posebno zbog toga što fešta ima humanitarni karakter.

Da je Durmitor nepresušno bogatstvo samoniklog ljekovitog bilja pokazao je Zlatko Kradžić koji sa njegovom porodicom proizvodi 42 vrste čaja. Kaže da bi, kada bi bilo berača koji raspoznaju biljke, mogao da u malom pogonu na Žabljaku proizvodi mnogo više nego sada. Skreće pažnju na Ivanjski ili ruski bijeli čaj koji se kod nas rijetko priprema, a ima mnogostruka ljekovita svojstva.

Sve je dobro zamišljeno i realizovano, kaže Mašo Čekić jedan od inicijatora i organizatora tivatske manifestacije Dani žućenice. “Da bi smo pripremili ovakve delicije kao šti su polpete od koprive, torta od divlje žućenice, pokovane trave, moramo zaštititi našu prirodu”, ističe Čekić.

Smatra da bi hercegnovska fešta Primavera morala dobiti tehničku i finasijsku podršku, kako bi postala dio hercegnovske gastronomske, ali i kulturološke ponude.

Pored gastronomske ponude na štandovima su bili izloženi i suveniri, upotrebni predmeti, eterična ulja i kozmetički preparati.

Sa Novljanima su uživali Francuzi, Italijani, Rusi, Englezi, zadovoljni i ocjenjujući da je ponuda odlična, ali i inspirativna.

Za najmlađe su planirane nove kreativne radionice na temu proljeća, a za one koji su više za igru biće organizovane neke nove i stare igrice u parku. Djaci iz SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ izložili su radove inspirisane proljećnom florom i slikali na štafelajima .

U programu fešte učestvovovali su i Gradska muzika, mažoretke, Olivija Fondacija, Nova Šansa, NVO Fjok, Volonterski centar “Tačka oslonca”, Likovna maštaonica, Centar za relaksaciju “Felix” i drugi.

Posjetioci će imati priliku i da probaju slacklining, atraktivnu sportsku disciplina dinamičke ravnoteže koja sve brže „zahvata“ cijeli svijet.

Fešta je imala i donatorsko-humanitarnu funkciju, prihod ostvaren od prodaje dijela jela namijenjen je za liječenje Stevana Obradovića, sportiste iz Herceg Novog.

Stađunske fešte

Podsjetićemo, organizovanjem Stađunskih fešti (Mala fešta od naranče, Fešta Primavera, Fešta na skalama, Jesenja fešta) Udruženje RUKE želi da poveže gastronomiju sa kreativnošću, umjeće i radinost sa kulturnim sadržajima, turiste i lokalno stanovništvo sa domaćim proizvodom. Za sada u tome postižu uspjeh vrijedan ne samo hvale već i značajnije podrške.

Galerija

Bonus video: