Čabrilo: Obrazovanje za preduzetništvo najbolje u regionu

76 pregleda 1 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2016. 12:00h

Napredak koji je Crna Gora ostvarila u implementaciji preduzetničkog učenja u obrazovnom sistemu ne predstavlja samo najbolji primjer u regionu, već je i visoko na ljestvici razvijenih zemalja, saopštila je savjetnica u Zavodu za školstvo, Nevena Čabrilo.

Ona je kazala da je na predstavljanju procjene implementacije Akta o malim preduzećima za Crnu Goru, obrazovanje za preduzetničko učenje ocijenjeno najboljom ocjenom u odnosu na sve zemlje za koje je rađena procjena.

„Naglašeno je da napredak koji smo u prethodnom periodu ostvarili u implementaciji preduzetničkog učenja u obrazovnom sistemu ne samo da predstavlja najbolji primjer u regionu, već je i visoko na ljestvici razvijenih zemalja, i takođe predstavlja solidnu osnovu za ostvarivanje strateške vizije Crne Gore u kojoj se društvo prepoznaje kao društvo znanja, inovativnosti i konkurentnosti“, rekla je Čabrilo agenciji MINA.

Kako je navela, polazeći od međunarodne prakse, a u skladu sa temeljnim principima i opredjeljenjima obrazovnog sistema u Crnoj Gori, ključna kompetencija smisao za inicijativu i preduzetništvo uvedena je kompletnim kurikulumom u osnovnim i srednjim školama, i aktivnostima u predškolskom vaspitanju.

Čabrilo je kazala da su preduzetništvo i preduzetnici važni izvori inovacija, privrednog rasta i zapošljavanja i utiču na povećanje produktivnosti i prilagodljivosti i osiguravaju da se mogućnosti u potpunosti realizuju.

Prema njenim riječima, preduzetništvo se može i mora naučiti, kako bi se omogućilo društvu da ima koristi od punog potencijala svojih građana.

„Ono pruža opipljiv doprinos razvoju znanja, vještina i stavova značajnih za zapošljavanje, aktivno građanstvo i kreiranje novih radnih mjesta“, pojasnila je Čabrilo.

Za konkurentnost Evrope na globalnom tržištu, kako je dodala, buduće generacije mladih moraju imati izgrađene stavove i vještine koji im omogućavaju preduzimljivo djelovanje u društvu, na poslu i u poslu.

Prema njenim riječima, Evropi su potrebni građani koji su kreativni, socijalno odgovorni, mogu uočiti prilike, razumiju i preuzimaju rizik, mogu da rade u timovima i rješavaju probleme.

„Ovo ne samo da može povećati broj novoosnovanih firmi i broja ljudi koji rade kao preduzetnici, već i povećava preduzetničke zaposlivosti u postojećim preduzećima ili pokretanje sopstvenog biznisa“, rekla je Čabrilo.

Ona je kazala da na današnjem tržištu rada postoji potreba za kvalitetnijom i inovativnom radnom snagom.

U svim evropskim zemljama, kako je dodala, obrazovanje je prepoznato kao jedan od ključnih razloga za slabost privrednog razvoja i konkurentnost evropske industrije.

„Evropski sistemi obrazovanja i osposobljavanja ne uspijevaju u pružanju pravih vještina za zapošljavanje, te samim tim nijesu u dovoljnoj mjeri usklađeni sa potrebama tržišta rada“, rekla je Čabrilo.

Ona je kazala da je crnogorski obrazovni sistem prepoznao zahtjeve cjeloživotnog učenja jačanjem ključnih kompetencija.

Ključne kompetencije su, kako je dodala, po prirodi generičke i transverzalne i temelje se na ciljevima koji se ugrađuju u sve predmete i obavezuju sve nastavnike na njihovo ostvarivanje.

„Pristup cjeloživotnog učenja temelji se na razvoju ličnih sposobnosti, što je šire od osposobljavanja za određeno zanimanje, koje vodi zapošljavanju i sposobnosti učenja“, precizirala je Čabrilo.

Kako je navela, učenici tokom školovanja moraju razvijati kompetencije koje su u funkciji novih tehnologija, potrebe savremene ekonomije, kao i znanja i vještina koja će im omogućiti socijalnu koheziju.

Čabrilo je kazala da se bez rasta nivoa kompetencija radne snage ne može obezbijediti konkurencija u globalnoj ekonomiji i poručila da je neophodno pružiti relevantno inicijalno obrazovanje.

„Ulaganje u obrazovanje za razvoj vještina je od suštinskog značaja za jačanje rasta i konkurentnosti zemlje i neophodno je kreirati preduzimljivu generaciju otvorenu za promjene, osnaženu i spremnu za suočavanje sa budućnošću, koja razmišlja izvan okvira svoje trenutne situacije i aktivno učestvuje u svim segmentima savremenog života povećavajući svoje mogućnosti pri zapošljavanju“, ocijenila je Čabrilo.

Bonus video: